Search
Generic filters
Exact matches only

Emils resa från hav till tak

Emil Wiik Gundersen har haft en krokig yrkesväg, från sjökapten till att idag arbeta med projektering och montering av solcellsanläggningar. Emil rör sig vant över taket. Han och kollegan Staffan Paulsson från företaget Apptek lägger sista handen vid en solcellsanläggning på 44 paneler, drygt 100 kvadratmeter stor, som monterats på en ekonomibyggnad i Östergötland. Emils resa från sjön till tak har inte varit självklar. Glädje och sorg har sett till att livets kurs ändrats.

Från sjökapten till solcells-projektör

Denna junidag strålar solen från en molnfri himmel och anläggningen genererar 13 kWp (kilo Watt peak). Samma sol såg Emil första gången 1985, då han föddes i Larvik i Norge. Skolgången var bitvis tröttsam. Emil berättar att han har dyslexi och har fått kämpa hårt med att hänga med i skolan. Inför gymnasievalet var han väldigt lästrött och valet föll på Mekaniskt/Elektromekaniskt program.
– Jag valde det som skulle innebära minst läsning och mest praktisk undervisning. Jag är van att jobba mig upp, och jag tänkte att det här blir ett bra avstamp, för något annat längre fram.

Efter skolan blev det en del olika jobb, bland annat på Ica Maxi, där Emil jobbade sig upp – från städning till avdelningsledare. Med några år i arbetslivet och ett förnyat intresse för utbildning antogs Emil till högskoleutbildningen Styrman och

Skeppet med målet att bli sjökapten.

Utbildningen gick bra. Närmare 12 år arbetade Emil på sjön, varav 3 år som styrman. 2010 var det dags för nästa kursändring. Kärleken kom i Emils väg. Kärleken var svenska. Emil gifte sig och flyttade till Norrköping, där han fortsatte att arbeta på sjön. Han kände att han hade hittat rätt. Men livet hade andra idéer om den saken. Ett plötsligt epilepsianfall förändrade kursen totalt. Arbetsgivaren kunde inte fylla i hälsointyget och Emil fick gå från sitt jobb samma dag som sjukdomen drabbade honom.

Hur han sedan hamnade i installationsbranschen och arbete med solcellsanläggningar är en slump.

Den person som han för tillfället jobbade hos i Norrköping rekommenderade Emil för Andreas Clarberger, vd på Apptek. Elinstallationsföretaget Apptek expanderade kraftigt och behövde fler personer på området solceller. Det fanns ingen tid att spilla.
-Andreas ringde upp och frågade om jag kunde infinna mig på kontoret om 5 minuter för en intervju. Jag sa nej. Men jag är där om 11 minuter. Efter första mötet var jobbet hans. Emil lyser som en sol när han pratar om sitt jobb. Det går inte att undgå att smittas av hans intresse och engagemang för det han håller på med. Snart står vi och diskuterar vilken teknik och lösning som är allra bäst för kunden. Det är där Emil själv tycker att han har sin styrka; att förstå kunden och se vilka behov kunden har. I företaget Apptek har han fått utrymme att utvecklas och växa i sin roll. Rakryggat räknar han upp de värdeord som genomsyrar hans arbetsplats och hans vardag; säkerhet, övervakning, driftgaranti.

 

”Dessutom uppmuntrar chefen oss att utveckla oss vidare, jag funderar på att läsa Diplomerad projektledare hos INSU inom kort”

 

Och viktigast av allt; -Vi har väldigt kul ihop på jobbet och jag trivs bra med mina arbetskamrater. Dessutom uppmuntrar chefen oss att utveckla oss vidare. Jag funderar på att läsa Diplomerad projektledare hos INSU inom kort. Emil kliver målmedvetet uppför ställningsstegen. Den sista panelen är snart på plats. Optimeraren är inkopplad och sen ska elektrikern Staffan driftsätta anläggningen. Vi står på taket och min sista fråga hänger i luften en stund.

Vilket är ditt drömprojekt?

Emil sveper med blicken över östgötaslättens solgula rapsfält.
– Det är spännande saker på gång. Vi tittar på ett projekt med solcellsanläggningar där vi kan skapa ett helt bostadsområde som är självförsörjande på solenergi. Ett off grid projekt. Men det här har du inte hört. Än så länge är det hemligt!

 

Är du intresserad av att jobba med solcellsanläggningar och vill utbilda dig?

Då hittar du värdefull information här.