Gymnasielärling Ventilationsmontör
När en gymnasieelev vid VVS- och fastighetsprogrammet vill läsa till ventilationsmontör, finns en ny utbildningsväg via INSUs branschskola.
På sin ordinarie gymnasieskola läser eleven de gymnasie- och programgemensamma kurserna samt eventuellt valbara kurser. Vid INSUs Branschskola läser eleven inriktningskurser för yrkesutgång ventilationsmontör. Utbildningen är kvalitetssäkrad av Svensk Ventilation.
Teoridelarna läses vid INSU och de praktiska momenten förläggs i huvudsak till APL-platsen. Eleven varvar teori med APL under hela utbildningstiden. Branschskolan omfattar 6 veckors utbildning under gymnasietiden. Eleven kommer till INSU under sex 1-veckorsperioder under sex månader på höstterminen under år två eller tre.
Elevens gymnasieskola kan som huvudman söka ett statsbidrag på 50 kkr/elev genom Skolverket, vilket är tänkt att täcka delar av branschskolans avgifter. Lokala gymnasieskolan behåller dock skolpengen för eleverna.
Mål
Kunskap – vad ska eleven kunna efter utbildningen:
Inriktningen ventilationsteknik ska ge kunskaper i service, drift och underhåll samt mätning och injustering. Den ska även ge kunskaper om hur olika ventilationssystem fungerar samt hur man utför felsökning och åtgärdar fel med hjälp av rätt typ av utrustning och verktyg. Inriktningen ska utveckla förståelse av plan- och sektionsritningar för installationer, flödesscheman samt styr- och reglerscheman. Den ska också ge kännedom om vikten av fungerande ventilation för att uppnå god inomhusmiljö. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel ventilationsmontör.
Färdighet – vad ska eleven kunna använda sin nya kunskap till:
Eleven kan börja jobba som ventilationsmontör efter avslutad gymnasieutbildning.
För vem passar utbildningen?
Den passar dig som vill bli ventilationsmontör, och som vill ha en möjlighet till framtida karriärutveckling.
Utbildningens innehåll
På INSUs branschskola läses nedanstående kurser.
- Ventilationsmontering 1
- Ventilationsmontering 2
- Ventilationsisolering
- Ventilationsservice
- Ventilationsteknik injustering
- Luftbehandling
- Luftströmning
- Luftbehandlingssystem
INSU lämnar omdömen till elevens gymnasieskola, och i samråd med handledare på APL-platsen fastställer gymnasieskolan slutbetyget efter varje fullgjord kurs.
Utöver inriktningsspecifika kurser finns även möjlighet att läsa följande programspecifika kurser på INSU:
- Systemuppbyggnad
- Verktygs- och materialhantering
- Värmelära
- Elkraftteknik
- Praktisk ellära
Övrigt
Eleven kan välja, som på alla yrkesprogram på gymnasiet, att under gymnasieutbildningen läsa in allmän högskolebehörighet på sitt hemmagymnasium för att kunna studera vidare på högskola.

Pris
Utbildningspaket 6 veckor: 67 000 kr/elev
Lunch och lån av läromedel ingår. Boende, resor och övriga måltider tillkommer.
Delfakturering per period.
Startdatum 2021-10-18
Utbildningsveckor:
v42 2021
v46 2021
v50 2021
v3 2022
v7 2022
v11 2022
Mer information
På Skolverkets hemsida kan du läsa mer om Branschskola.
Anmälan
Välkommen att fylla i och skicka in anmälningsformuläret nedan. Anmälan är bindande först när ett skriftligt avtal är signerat.