Search
Generic filters
Exact matches only

Företagslärling VVS-montör

Att vara lärling innebär att varva teori med praktik under utbildningstiden. På INSU läser du yrkesinriktade teoretiska kurser samt praktiska kurser som grundläggande svetsning, lödning och verktygs- och materialhantering. VVS-företaget står för utbildning inom resterande praktiska momenten.

INSUs företagslärlingsutbildning med yrkesinriktning VVS-montör, eller rörmokare och rörläggare som man även säger, är ett första steg till att bli certifierad VVS-montör enligt gällande utbildningsavtal. Utbildningen är på samma nivå som den 3-åriga gymnasiala utbildningen på VVS- och Fastighetsprogrammet.

Förkunskapskrav

En förutsättning för att gå utbildningen är att lärlingen har ett anställningsavtal med ett VVS-företag samt att ett utbildningsavtal är registrerat hos VVS-Branschens Yrkesnämnd, VVSYN.

Utbildningsavtalet skriv i den digitala plattformen KUB som finns på VVSYNs hemsida, KUB. I KUB sker uppföljning med kunskapsfrågor, intygande av praktiska moment och uppfyllda kunskapsmål.

Mål

Målet är att du efter INSUs utbildning med godkända betyg samt godkända gymnasiebetyg enligt VVSYNs krav och fullgjord lärlingstid á 8 500 timmar, ska kunna avlägga branschprov för att bli certifierad VVS-montör. All information om branschprovet hittar du på VVSYNS hemsida, Branschprov. Branschprovet ingår inte i utbildningen.

Kunskaper och färdigheter

Efter utbildningen ska du ha fått kunskaper inom installation, felsökning, reparation, drift, underhåll och reglerteknik av värme-, vatten- och avloppsanläggningar i allt från enklare till mer komplexa system.

Du ska även ha fått kunskaper om olika material och metoder samt färdigheter i att utföra rörinstallationer, montera olika typer av apparater och utrustningar t ex tvättställ, radiatorer och varmvattenberedare.

Målgrupp

Utbildningen passar killar och tjejer som vill ha ett rörligt arbete och är lite händiga samt intresserade av både ny och gammal teknik inom VVS-branschen. I yrkesrollen finns möjlighet att arbeta både på egen hand och vara en del i ett arbetslag. Därför behöver en företagslärling vara driven, ha god servicekänsla och ha lätt för att samarbeta. Personen behöver ha goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift, samt ha för avsikt att ta B-körkort då många arbeten kräver en servicebil.

Utbildningens innehåll

På INSU läser företagslärlingen nedanstående kurser. Cirka 85% är teoretiska kurser och 15% är av praktisk karaktär som svets, lödning och verktygs- och materialhantering.

16 veckor genomförs på INSU och resterande tid är utbildning på VVS-företaget där lärlingen har sin lärlingsanställning.

I utbildningen på INSU ingår följande kurser
 • Entreprenadteknik
 • Gymnasiearbete
 • Injusteringsteknik
 • Praktisk ellära
 • Sanitetsteknik 1
 • Sanitetsteknik 2
 • Systemuppbyggnad
 • Verktygs- och materialhantering
 • VVS Svets och lödning rör
 • VVS-teknik
 • Värmelära
 • Värmeteknik 1
 • Värmeteknik 2

I ovanstående kurser erhåller du studieintyg. Utöver dessa kurser ingår svetsprov samt kursen Säker Vatteninstallation för VVS-företag, där provet ingår medan intyget från Säker Vatten beställs och betalas av företaget.

Nyhet från hösten 2019

Nu erbjuder vi extra kurspaket med tre olika inriktningar på din utbildning! Kurspaketen läggs som en spets på VVS-montörsutbildningen för att täcka olika kompetensbehov. Längden på kurspaketen är mellan 2 eller 3 veckor och blir en förlängning på ordinarie perioder.

Väljs kurspaketet Sprinkler finns möjlighet att bli certifierad sprinklermontör efter fastställda krav och lärlingstid hos sprinklerföretag. Följande kurser ingår Spriklerteknik 1 och 2, längd 3 veckor. Läs mer om Certifierad sprinklermontör på VVSYNs hemsida.

Väljs kurspaketet Svets så får individen fördjupade kunskaper i gassvetsning samt grundkunskaper i TIG-svetsning. Följande kurser ingår VVS Gassvetsning rör och VVS-/TIG-svetsning rör, längd 2 veckor.

Väljs kurspaketet El så är kursen Elkraftteknik samt Praktisk Ellära en del i utbildningen för att kunna ansöka om en Auktorisation B. Praktisk Ellära ingår i grundutbildningen till VVS-montör. Följande kurs ingår Elkraftteknik, längd 2 veckor. Läs mer om Auktorisation B på Elsäkerhetsverkets hemsida

Omfattning

Lärlingen kommer till INSU i totalt 16 veckor fördelat under 2,5 år.

Övrigt

Vid svets-, löd- och sprinklerkurserna behövs skyddskläder i bomull samt arbetsskor med stålhätta medtagas.

Om lärlingen inte får godkänt i någon av kurserna finns det möjlighet till repetitionsveckor, två veckor på våren och en vecka på hösten. Lärlingen kommer till INSU, får en kortare repetition av aktuell kurs, gör omtenta samt får en genomgång av denna. Kursernas längd är allt från 1-3 dagar. Kontakta oss för aktuella priser.

Utbildningar inom VVS

Anmälan

Utbildningsstart 11 november 2019

Pris

VVS-montörsutbildning 16 veckor:
135 000 kr.

VVS-montörsutbildning med inriktning Sprinkler 19 veckor: 164 000 kr/elev.

VVS-montörsutbildning med inriktning Svets 18 veckor: 154 000 kr/elev.

VVS-montörsutbildning med inriktning El 18 veckor: 154 000 kr/elev.

Delfakturering per period. Samtliga priser är exkl. moms.
Lunch och läromedel ingår.

Boende, resor och övriga måltider tillkommer.

Anmäl dig här

Vill du veta mer?

Kontakta koordinator
Sofia Wahlberg
010-188 35 17
sofia.wahlberg@insu.se