Företagslärling VVS-montör
Att vara företagslärling som VVS-montör innebär att du varvar teori med praktik under utbildningstiden. Hos oss på INSU läser du yrkesinriktade teoretiska- samt praktiska kurser som grundläggande svetsning, lödning och verktygs- och materialhantering. VVS-företaget står för utbildning inom de resterande praktiska momenten. En VVS-lärlingsplats ger dig därför många olika perspektiv. Efter avslutad utbildning som lärling inom VVS är du eftertraktad på arbetsmarknaden.
INSUs företagslärlingsutbildning med yrkesinriktning VVS-montör, eller rörmokare och rörläggare som man även säger, är ett första steg till att bli certifierad VVS-montör enligt gällande utbildningsavtal. Utbildningen är på samma nivå som den 3-åriga gymnasiala utbildningen på VVS- och Fastighetsprogrammet.
Förkunskapskrav
En förutsättning för att gå utbildningen är att lärlingen har ett anställningsavtal med ett VVS-företag samt att ett utbildningsavtal är registrerat hos VVS-Branschens Yrkesnämnd, VVSYN.
Utbildningsavtalet skrivs i den digitala plattformen KUB som finns på VVSYNs hemsida, KUB. I KUB sker uppföljning med kunskapsfrågor, intygande av praktiska moment och uppfyllda kunskapsmål.
Lärling VVS – Mål med utbildningen
Målet är att du efter vår utbildning som lärling inom VVS har godkända betyg från oss samt godkända gymnasiebetyg enligt VVSYNs krav och har fullgjort din lärlingstid á 8 500 timmar, ska kunna avlägga branschprov för att bli certifierad VVS-montör. All information om branschprovet hittar du på VVSYNS hemsida, Branschprov. Branschprovet ingår inte i utbildningen.
Kunskaper och färdigheter
Efter utbildningen ska du ha fått kunskaper inom installation, felsökning, reparation, drift, underhåll och reglerteknik av värme-, vatten- och avloppsanläggningar i allt från enklare till mer komplexa system.
Du ska även ha fått kunskaper om olika material och metoder samt färdigheter i att utföra rörinstallationer, montera olika typer av apparater och utrustningar t ex tvättställ, radiatorer och varmvattenberedare.
Vem passar som vuxenlärling inom VVS?
Vår utbildning som vuxenlärling med VVS-inriktning passar killar och tjejer som vill ha ett rörligt arbete, och är lite händiga samt intresserade av både ny och gammal teknik inom VVS-branschen. I yrkesrollen finns möjlighet att arbeta både på egen hand och vara en del i ett arbetslag.
Därför behöver en företagslärling vara driven, ha god servicekänsla och ha lätt för att samarbeta. Personen behöver ha goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift, samt ha för avsikt att ta B-körkort då många arbeten kräver en servicebil.
Utbildningens innehåll
På INSU läser företagslärlingen nedanstående kurser. Cirka 85% är teoretiska kurser och 15% är av praktisk karaktär som svets, lödning och verktygs- och materialhantering.
16 veckor genomförs på INSU och resterande tid är utbildning på VVS-företaget där lärlingen har sin lärlingsanställning.
Lärlingsutbildning VVS – Kurser
I lärlingsutbildningen inom VVS ingår följande kurser:
- Entreprenadteknik
- Gymnasiearbete
- Injusteringsteknik
- Elkraftteknik
- Sanitetsteknik 1
- Sanitetsteknik 2
- Systemuppbyggnad
- Verktygs- och materialhantering
- VVS Svets och lödning rör
- VVS-teknik
- Värmelära
- Värmeteknik 1
- Värmeteknik 2
I ovanstående kurser erhåller du studieintyg. Utöver dessa kurser ingår svetsprov samt kursen Säker Vatteninstallation för VVS-företag, där provet ingår medan intyget från Säker Vatten beställs och betalas av företaget.
Extra kurspaket
Du kan komplettera din utbildning med tre olika inriktningar för att täcka olika kompetensbehov. Kurspaketen blir en spetskompetens på din VVS-montörsutbildning! Kurspaketen är ett valfritt tillval. Längden är mellan 2-3 veckor.
Kurspaket Sprinkler: Målet med kurserna är att bli certifierad sprinklermontör efter fastställda krav och lärlingstid hos sprinklerföretag.
Följande kurser ingår under 3 veckor:
- Sprinklerteknik 1
- Sprinklerteknik 2
Läs mer om Certifierad sprinklermontör på VVSYNs hemsida.
Kurspaket Svets: Här får individen fördjupade kunskaper i gassvetsning samt grundkunskaper i TIG-svetsning.
Följande kurser ingår under 2 veckor:
- VVS Gassvetsning rör
- VVS TIG-svetsning rör
Kurspaket El: Elkraftteknik samt Praktisk Ellära är en del i utbildningen för att kunna ansöka om en Auktorisation B. Elkraftteknik ingår i grundutbildningen till VVS-montör.
Följande kurs ingår under 2 veckor:
- Praktisk ellära
Läs mer om Auktorisation B på Elsäkerhetsverkets hemsida
Omfattning
Lärlingen kommer till INSU i totalt 16 veckor fördelat under 2 år.
Övrigt
Du behöver inte ta studielån, under utbildningen som pågår under 2 år får du lön från din nya arbetsgivare. Lönen är stegrande och du kan få en indikation om nivå här.
Företag som anmäler kvinnliga deltagare till utbildningen får hela kursavgiften subventionerad genom avtal med VVS-branschens yrkesnämnd.
Vid svets-, löd- och sprinklerkurserna behövs skyddskläder i bomull samt arbetsskor med stålhätta medtagas.
Om lärlingen inte får godkänt i någon av kurserna finns det möjlighet till repetitionsveckor, två veckor på våren och en vecka på hösten. Lärlingen kommer till INSU, får en kortare repetition av aktuell kurs, gör omtenta samt får en genomgång av denna. Kursernas längd är allt från 1-3 dagar. Kontakta oss för aktuella priser.
Anmälan
Utbildningsstart 20 november 2023
Pris
VVS-montörsutbildning 16 veckor: Totalpris 135 000 kr som delfaktureras 5625 kr/mån x 24 månader
Tilläggspaket:
VVS-montörsutbildning med inriktning Sprinkler 3 veckor: +25 300 kr/lärling
VVS-montörsutbildning med inriktning Svets 2 veckor: +16 875 kr/lärling
VVS-montörsutbildning med inriktning El 2 veckor: +16 875 kr/lärling
Delfakturering per period alternativt månadsvis. Samtliga priser är exkl. moms.
Lunch och läromedel ingår.
Boende, resor och övriga måltider tillkommer.