Search
Generic filters
Exact matches only

Företagslärling VVS-montör

Att vara lärling innebär att varva teori med praktik under utbildningstiden. INSU står för yrkesinriktade teoretiska kurser samt praktiska kurser som grundläggande svetsning, lödning och verktygs- och materialhantering. VVS-företaget står för utbildning inom de praktiska momenten.

INSU:s företagslärlingsutbildning med yrkesinriktning VVS-montör, eller rörmokare och rörläggare som man även säger, är ett första steg till att bli certifierad VVS-montör enligt gällande utbildningsavtal. Utbildningen är på samma nivå som den 3-åriga gymnasiala utbildningen på VVS- och Fastighetsprogrammet.

En förutsättning för att gå utbildningen är att lärlingen har ett lärlingsavtal skrivet med ett VVS-företag samt att anmälan är gjord till VVS-Branschens Yrkesnämnd.

Mål

Målet är att du efter INSUs utbildning samt med godkända gymnasiebetyg enligt VVS-Branschens Yrkesnämnds krav och fullgjord lärlingstid á 8 500 timmar, ska kunna avlägga branschprov för att bli certifierad VVS-montör. All information om branschprovet hittar du på VVS-Branschens Yrkesnämnds hemsida. Branschprovet ingår inte i utbildningen.

Kunskaper och färdigheter

Efter utbildningen ska du ha fått kunskaper inom installation, felsökning, reparation, drift, underhåll och reglerteknik av värme-, vatten- och avloppsanläggningar i allt från enklare till mer komplexa system.

Du ska även ha fått kunskaper om olika material och metoder samt färdigheter i att utföra rörinstallationer, montera olika typer av apparater och utrustningar t ex tvättställ, radiatorer och varmvattenberedare.

Målgrupp

Utbildningen passar killar och tjejer som vill ha ett rörligt arbete och är lite händiga samt intresserade av både ny och gammal teknik inom VVS-branschen. I yrkesrollen finns möjlighet att arbeta både på egen hand och vara en del i ett arbetslag. Därför behöver en företagslärling vara driven, ha god servicekänsla och ha lätt för att samarbeta. Personen behöver ha goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift, samt ha för avsikt att ta B-körkort då många arbeten kräver en servicebil.

Utbildningens innehåll

På INSU läser företagslärlingen nedanstående kurser. Cirka 2/3 är teoretiska kurser och 1/3 är av praktisk karaktär som svets, lödning och verktygs- och materialhantering. Utbildningen består av 1600 timmar. 720 timmar genomförs på INSU och resterande tid är utbildning på VVS-företaget där lärlingen har sin lärlingsanställning.

I utbildningen på INSU ingår följande kurser
 • Elkraftteknik, 40 tim
 • Entreprenadteknik, 40 tim
 • Injusteringsteknik ,40 tim
 • Praktisk ellära, 40 tim
 • Sanitetsteknik 1, 40 tim
 • Sanitetsteknik 2, 40 tim
 • Systemuppbyggnad, 40 tim
 • Verktygs- och materialhantering, 40 tim
 • VVS Gassvetsning rör, 80 tim
 • VVS Svets och lödning rör, 80 tim
 • VVS TIG-svetsning, 40 tim
 • VVS-teknik, 80 tim
 • Värmelära, 40 tim
 • Värmeteknik 1, 40 tim
 • Värmeteknik 2, 40 tim

I ovanstående kurser erhåller du studieintyg. Utöver dessa kurser ingår svetsprov samt kursen Branschregler för Säker Vatteninstallation där provet ingår medan intyget från Säker Vatten beställs och betalas av företaget.

Förkunskapskrav

Förkunskaper och behörighet att gå utbildningen samt att få avlägga branschprov efter fullgjord lärlingstid bestäms av VVS-Branschens Yrkesnämnd. Vilka dessa krav är hittar du på www.vvsyn.se.

Omfattning

Lärlingen kommer till INSU i totalt 18 veckor fördelat under 2,5 år.

Övrigt

Vid svets- och lödkurserna behöver skyddskläder i bomull samt arbetsskor med stålhätta medtagas.

Om lärlingen inte får godkänt i någon av kurserna finns det möjlighet till repetitionsveckor, två veckor på våren och en vecka på hösten. Lärlingen kommer till INSU, får en kortare repetition av aktuell kurs, gör omtenta samt får en genomgång av denna. Kursernas längd är allt från 1-3 dagar. Kontakta oss för aktuella priser.

Utbildningar inom VVS

Anmälan

Utbildningsstart 11 november 2019

Pris: 7 500 kr/vecka.
Totalt 18 veckor under 2,5 år.

Delfakturering per period. Samtliga priser är exkl. moms.
Lunch och läromedel ingår.

Boende, resor och övriga måltider tillkommer.

Anmäl dig här

Vill du veta mer?

Kontakta koordinator
Sofia Wahlberg
010-188 35 17
sofia.wahlberg@insu.se