Företagslärling VVS-montör
INSU:s företagslärlings-utbildning med yrkesinriktning VVS-montör, eller rörmokare och rörläggare som man även säger, är ett första steg till att bli certifierad VVS-montör enligt gällande utbildningsavtal. Utbildningen är på samma nivå som den 3-åriga gymnasiala utbildningen på VVS- och fastighetsprogrammet.
Att vara företagslärling som VVS-montör innebär att lärlingen varvar teori med praktik under utbildningstiden. Hos oss på INSU läses yrkesinriktade teoretiska- samt praktiska kurser som grundläggande svetsning, lödning och verktygs- och materialhantering. VVS-företaget står för utbildning inom de resterande praktiska momenten. En VVS-lärlingsplats ger därför många olika perspektiv. Efter avslutad utbildning som lärling inom VVS är man eftertraktad på arbetsmarknaden.
16 veckor genomförs på INSU och resterande tid är utbildningen på VVS-företaget där lärlingen har sin anställning.
När lärlingstiden är slut gör lärlingen branschprovet för att bli branschcertifierad VVS-montör.
Läs mer om branschprovet här
Förkunskapskrav
För att kunna bli VVS-montör behöver lärlingen ha en gymnasieexamenmed godkända betyg i:
- Svenska 1
- Matematik 1a (Matematik A)
- Engelska 5
Saknar lärlingen betyg i något av ovanstående ämnen är det individens ansvar att läsa upp betygen under pågående utbildningstid.
För att kunna erhålla ett branschcertifikat efter godkänt branschprov behöver lärlingen vara godkänd i i ämnena.
Lärlingen behöver ha goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift, samt ha B-körkort eller ha för avsikt att ta B-körkort då många arbeten kräver en servicebil.
Mål
Efter vår utbildning som lärling inom VVS, har godkända betyg från oss samt godkända gymnasiebetyg enligt VVSYNs krav och har fullgjort lärlingstiden á 8 500 timmar, ska kunna avlägga branschprov för att bli certifierad VVS-montör. All information om branschprovet hittar du på VVSYNS hemsida. Branschprovet ingår inte i utbildningen utan bokas separat.
Efter utbildningen ska lärlingen fått kunskaper inom installation, felsökning, reparation, drift, underhåll, och reglerteknik av värme-, vatten- och avloppsanläggningar i allt från enklare till mer komplexa system.
Målgrupp
Utbildning som vuxenlärling med VVS-inriktning passar alla som vill ha ett rörligt arbete, och är lite händiga samt intresserade av både ny och gammal teknik inom VVS-branschen.
En lärling behöver vara driven, ha god servicekänsla och ha lätt för att samarbeta. I yrkesrollen finns möjlighet att arbeta både på egen hand och vara i ett arbetslag.
Utbildningens innehåll
I lärlingsutbildningen inom VVS ingår nedanstående kurser, där teori varvas med praktik.
Utöver dessa kurser ingår Svetsprov samt kursen Säker Vatten-installation för VVS-företag inklusive prov, intyg ingår ej. Intyget kan beställas av Säker Vatten och bekostas av företaget.
- Elkraftteknik
- Entreprenadteknik
- Gymnasiearbete
- Injusteringsteknik
- Sanitetsteknik 1
- Sanitetsteknik 2
- Systemuppbyggnad
- Verktygs- och materialhantering
- VVS Svets och lödning rör
- VVS-teknik
- Värmelära
- Värmeteknik 1
- Värmeteknik 2
Extra kurspaket
Lärlingen kan komplettera sin utbildning med ytterligare kurser för att täcka olika kompetensbehov.
Kontakta INSU för mer information.
Priser
Ordinarie pris
135 000 kr exkl moms
Regler och villkor
Klicka här för att läsa om hur du anmäler dig, vilka avbokningsregler som gäller, kallelser och annat som du behöver veta
Anmälan
Utbildningsstart: 2025-03-03
Anmälan öppnar: 2024-11-20
Anmälan stänger: 2025-02-28
Info för den som bokar
Företagslärling VVS-montör
Företagslärling är ett tvåårigt utbildningskoncept som riktar sig till vuxna som vill bli VVS-montör. Utbildningen kombinerar teoretiska och praktiska studier med arbete i ditt företag. Den anställde utbildas på INSU i Katrineholm under sammanlagt 16 veckor, fördelat på ca 2 år. Däremellan arbetar den anställde och befäster sina kunskaper genom sitt arbete i ditt företag – där du kan vara med och forma din framtida montör.
Hur går det till?
Ni hittar en person som är intresserad, driven och som skulle passa in i företaget. Då har ni en möjlighet att erbjuda personen en anställning som företagslärling. Anställningsformen är en provanställning på 6 månader. Det innebär att du betalar ut lön enligt kollektivavtal, resor och boende under utbildningsdagarna på INSU. Förutom anställningsavtal ska även utbildningsavtal i KUB tecknas, det digitala systemet för lärlingsadministration. Arbetsgivaren registrerar företaget och lärlingen i KUB och sedan på ett enkelt sätt kan följa utbildningen, arbetade timmar och eventuella kompletteringar för att nå certifikatet.
Övrigt
Lunch och lån av läromedel ingår.
Boende och resor och övriga måltider tillkommer.
Verktyg för utbildningen tillhandahålls på INSU för utbildningsveckorna. Lärlingen kan ta med egna verktyg om så önskas.
Kläder, skor och övrig skyddsutrustning som behövs i arbetet tillhandahålls av arbetsgivaren och används under utbildningen på INSU.
Mer information
Företagslärling VVS-montör för kvinnor är kostnadsfritt och finansieras av VVS-branschens Yrkesnämnd.
På VVS-braschens yrkesnämnds hemsida kan du läsa mer om branschcertifikat, lärlingsanställningar och KUB:en.
Info till den som vill studera
– Är du intresserad av VVS-branschen?
– Passar det dig att kombinera utbildning med att arbeta?
Då är företagslärling något för dig! Du får lön istället för att ta studielån.
Företagslärling är ett utbildningskoncept som vänder sig till dig som är vuxen och är sugen på att byta bransch eller karriär.
Förkunskapskrav
För att du ska kunna bli VVS-montör behöver du ha en gymnasieexamen med godkända betyg i:
– Svenska 1 eller Svenska som andra språk
– Matematik 1a (Matematik A)
– Engelska 5
Saknar du betyg i något av ovanstående ämnen är det individens eget ansvar att läsa upp betygen under pågående utbildningstid.
För att kunna erhålla ett Branschcertifikat efter godkänt Branschprov behöver du vara godkänd i de ämnena.
I övrigt finns inga förkunskapskrav men tänk på att din arbetsgivare bedömer din attityd, vilja och potential att bli en värdefull medarbetare vid anställningsförfarandet.
Om utbildningen
En förutsättning för att gå utbildningen är att du har ett anställningsavtal med ett VVS-företag samt att ett utbildningsavtal är registrerat hos VVS-Branschens Yrkesnämnd, VVSYN.
Du är anställd med lön enligt kollektivavtal under utbildningen som sträcker sig under 2 år som delvis är förlagd på INSU i Katrineholm.
Mellan studieveckorna arbetar du på företaget du är anställd och befäster på så vis dina nyvunna kompetenser i verkligt arbete.
Utbildningen är kostnadsfri för kvinnliga deltagare och bekostas då via VVS-branschens yrkesnämnd.
Lön, resor och logi
Din arbetsgivare betalar resor och logi enligt gällande kollektivavtal under utbildningsdagarna på INSU i Katrineholm.
Vidare så tillhandahåller arbetsgivaren med arbetskläder och relevant skyddsmaterial.
Verktyg tillhandahålls på INSU, men du kan välja att ta med egna verktyg om du vill.
Hur går jag tillväga för att utbilda mig som företagslärling?
Det viktigaste steget är att hitta en arbetsgivare som vill anställa och satsa på dig för framtiden.
När du kontaktar en arbetsgivare be dem läsa vår information för arbetsgivare.
Därefter är det arbetsgivaren som anmäler dig till utbildningen.