Företagslärling inom el
Att vara företagslärling innebär att varva teori med praktik under utbildningstiden. Lärlingen kommer under två år varva utbildningsveckor på INSU i Katrineholm och yrkespraktik med handledare på arbetsplatsen. Utbildningen har motsvarande nivå med den 3-åriga gymnasiala utbildningen på El och energiprogrammet. Valbara yrkesutgångar är Installationselektriker och Larm- och säkerhetstekniker.
Att anställa en företagslärling
Det finns två alternativ att anställa en företagslärling:
Alternativ 1
Du har en egen kandidat som själv skickar in de underlag som vi behöver för att bedöma utbildningsbakgrund och förmågan att kunna genomföra utbildningen.
Alternativ 2
Du vill har hjälp att hitta en kandidat att anställa. Du skickar in en intresseanmälan från företaget. Med intresseanmälan förbinder ni er att intervjua minst två kandidater till varje plats som ni anmält. Ni förbinder er dock inte att anställa en företagslärling.
Mer information hittar du på Installatörsföretagens hemsida
Efter lärlingstiden
I slutet av företagslärlingsutbildningen Installationselektriker genomförs ett yrkesprov enligt ETG-modellen. Med ett godkänt yrkesprov kvalificerar företagslärlingen sig till ett ECY-certifikat. Därmed är lärlingstiden slut och företagslärlingen blir en förstaårsmontör.
Företagslärling inom VVS
Att vara företagslärling innebär att varva teori med praktik under utbildningstiden. INSU genomför de yrkesinriktade teoretiska kurserna och grundläggande svetsning, lödning samt verktygs- och materialhantering. VVS-företaget står för utbildningen inom de övriga praktiska momenten.
Utbildningen delas upp i teoriperioder på INSU, varvat med praktiska perioder då lärlingen arbetar på företaget. Utbildningen pågår under cirka två och ett halvt år och är ett första steg till att bli certifierad VVS-montör. Utbildningen har motsvarande nivå med den 3-åriga gymnasiala utbildningen på VVS- och Fastighetsprogrammet.
Att anställa en företagslärling
För att anställa en företagslärling ska företaget vara anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl, antingen som medlemmar hos Installatörsföretagen eller genom hängavtal med Byggnads. Förutom anställningsavtal ska även utbildningsavtal tecknas.
Från 2018 finns en ny anställningsform, Yrkesintroduktionsanställning YA, där arbetsgivaren kan söka bidrag för person som ej redan är anställd och som är antingen 15-24 år, nyanländ +25 år eller långtidsarbetslös +25. Mer information om villkoren hittar du på VVS-Branschens Yrkesnämnds hemsida www.vvsyn.se
Efter lärlingstiden
När lärlingstiden är slut, efter genomförda 8 500 timmar, gör lärlingen branschprovet för att bli branschcertifierad. För att få avlägga provet krävs det att lärlingen, förutom godkända kurser i de yrkesteoretiska kurserna, har godkänt i svenska, matematik och engelska motsvarande treårigt gymnasium. Saknas gymnasieutbildning måste lärlingen läsa in dessa kurser innan provet kan göras.
Frågor och svar
Svar på frågor kring lärlingsanställning hittar du på VVS-Branschens Yrkesnämnds hemsida www.vvsyn.se. VVS-Branschens Yrkesnämnd är den organisation som är ansvarig och hanterar företagslärlingarnas väg från lärlingsanställning till branschprov.