Generic filters
Exact matches only

Resan börjar

Lärlingsutbildning – Bli gymnasie- eller företagslärling

Har du funderingar på ett karriärbyte? Då kanske du redan har tänkt tanken på att gå en lärlingsutbildning. Vi på INSU erbjuder lärlingsutbildningar för dig som vill bli gymnasielärling eller företagslärling. Det är en investering i din framtid som kan betala sig många gånger om. Ta chansen att lära dig ett nytt yrke!

Som företagslärling kan du bli VVS-montör, installationselektriker, Larm- och säkerhetstekniker och på förfrågan sprinklermontör.

Som gymnasielärling kan du bli Kyl- och Värmepumpmontör eller VVS-montör.

Vad är lärlingsutbildning?

En lärlingsutbildning varvar teori med praktik och är ett flexibelt och effektivt sätt att förbereda dig för arbetslivet. Du får omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken, vilket är en inlärningsmetod som fungerar och skapar en bra grund att stå på inför stundande arbetsliv (”learning by doing”).” En lärlingsutbildning passar även utmärkt om du går i tankarna kring en yrkesväxling.

Du som lärling lär dig ämnet gradvis genom att utföra arbetsuppgifter, samtidigt som du följer en teoretisk utbildningsplan. Det ger en ovärderlig praktisk erfarenhet som du sedan kan tillämpa på arbetsplatsen.

Var ges INSUs lärlingsprogram?

Du läser alla teoretiska kurser, samt några praktiska kurser, på INSU i Katrineholm. På din arbetsplats tränar du sedan dina praktiska färdigheter. Om du är gymnasielärling läser du de obligatoriska gymnasieämnena på din hemskola.

Fördelar med en lärlingsplats

Genom att följa med och vara behjälplig på företagets uppdrag får du praktisk erfarenhet av många olika arbetsmoment. Att vara med och bidra ”på riktigt” är utvecklande och ett väl beprövat inlärningssätt. En handledare på arbetsplatsen lär ut praktiska färdigheter som du kommer ha nytta av i arbetslivet framöver.

En lärlingsplats ger dig en bra inblick i branschen du är intresserad av. Chansen att bli anställd ökar när du fått praktiskt erfarenhet av branschen. Det är med andra ord en fot in i arbetslivet eller ett utmärkt steg vid eventuella karriärbyten.

Du får möjlighet att knyta kontakter inom yrkesområdet och många arbetsgivare ser positivt på personer som utbildat sig på en lärlingsutbildning, vilket underlättar inträdet på arbetsmarknaden.

Lärlingsutbildning – Lön

När du är företagslärling är du anställd och får lön enligt kollektivavtal. Läs mer under respektive kategori nedan.

Välkommen till din spännande framtid!

 

Aktuella Kursstarter

Företagslärling Installationselektriker 7 okt 2024
Läs mer och boka

Företagslärling VVS-montör 18 nov 2024
Läs mer och boka

Trainee Larm- och säkerhetstekniker ej fastslaget för 2024
Läs mer och boka

 

Gymnasielärling VVS-montörKontakta insu
Läs mer och boka

Gymnasielärling Kyl- och värmepumpmontörKontakta insu
Läs mer och boka

För företag inom EL

Företagslärling installationselektriker

Företagslärling är ett tvåårigt utbildningskoncept som riktar sig till vuxna som vill bli installationselektriker. Utbildningen innefattar yrkeskurserna för gymnasiets El- och energiprogram.

Utbildningen kombinerar teoretiska och praktiska studier med arbete i ditt företag. Den anställde utbildas på INSU i Katrineholm under sammanlagt 21 veckor, fördelat på två år. Däremellan arbetar den anställde och befäster sina kompetenser genom arbete i ditt företag – där du kan vara med och forma din framtida montör.


Hur går det till?

Ni hittar en person som är intresserad, driven och som skulle passa in på företaget. Då har ni möjlighet att erbjuda personen en anställning som företagslärling.

Anställningsformen är en provanställning, som vid anställning som företagslärling är en 12 månaders provanställning, och innebär att du betalar lön, resor och boende under utbildningen för lärlingen.

Länk till anställningsavtal: https://www.in.se/produkter-tjanster/in-dokumentmallar/#/

Utbildningen avslutas med ett examensprov i form av ett yrkesprov enligt ETG-konceptet för Installationselektriker. Vid godkänt prov den anställde ett ECY-certifikat. Godkänns inte den anställde kan omprov göras inom en månad. Skulle även det bli underkänt krävs 800 timmars lärlingsanställning ytterligare för att den anställde ska erhålla ECY-certifikat.

 

Förkunskapskrav

För att utbilda sig som företagslärling rekommenderas en gymnasieexamen med minst motsvarande godkänt betyg i:

Matematik

Engelska

Svenska

Saknar den Företagslärlingen godkänt i något av ovanstående ämnen åligger det Företagslärlingen själv att läsa upp betygen under pågående utbildningstid för att kunna erhålla ECY-certifikat.

 

Åtagande

Företagslärlingen får under sin skolförlagda utbildning lära sig och flera olika delmoment.

Du som arbetsgivare tillser att Företagslärlingen under sina perioder på företaget får möjlighet att praktiskt utföra delmomenten för att befästa sina nya kompetenser.

 

Resor, lön och logi

Under hela utbildningstiden är Företagslärlingen anställd med lön enligt kollektivavtal. Det innebär att du som arbetsgivare också betalar resor och logi under utbildningsdagarna på INSU enligt gällande kollektivavtal.

Verktyg för utbildningen tillhandahålls på INSU för utbildningsveckorna. Lärlingen kan ta med egna verktyg om så önskas.

Kläder, skor och övrig skyddsutrustning som behövs i arbetet tillhandahålls av arbetsgivaren och används under utbildningen på INSU.

För boende hänvisas till:

Hotell Statt Katrineholm: https://www.hotelstatt.se/

För INSU´s avtalsrabatt på boende sker bokning direkt med hotellet och inte via bokningstjänster. Ange deltagande i utbildning på INSU

Olssons Vandrarhem: http://www.olssonsvandrarhem.se/

 

Priser och kontakt

OBS! Företagslärling installationselektriker är kostnadsfritt och finansieras av branschens parter Installatörsföretagen.

 

Kontakt, INSU

Peter Karlsson
Tel: 010-188 35 57
Epost: peter.karlsson@insu.se

För lärling EL

Företagslärling Installationselektriker


-Är du intresserad av installationsbranschen?
-Passar det dig att kombinera utbildning med att arbete.
-Då är Företagslärling något för dig! Du får lön istället för att ta studielån. 

Företagslärling är ett utbildningskoncept som vänder sig till dig som är vuxen och sugen på att byta bransch eller karriär.

Du kombinerar teoretiska och praktiska studier med arbete på ett företag i din närhet.

 

Förkunskapskrav

För att du ska kunna bli Installationselektriker behöver du ha en gymnasieexamen med godkända betyg i:

Svenska

Matematik

Engelska

Saknar du godkänt betyg i något av ovanstående ämnen ansvarar du själv för att läsa upp betyget under pågående utbildning.

Under utbildningen läser du yrkeskurserna för El och energiprogrammet.

I övrigt finns inga förkunskapskrav men tänk på att arbetsgivare bedömer din attityd, vilja och potential att bli en värdefull medarbetare vid anställningsförfarandet.

 

Om utbildningen

Du är anställd med lön enl. kollektivavtal under utbildningen som är delvis skolförlagd på INSU, Katrineholm. Utbildningen sträcker sig över två år och utbildning på INSU sker under 21 veckor för installationselektriker.  Mellan studieveckorna arbetar du på företaget du är anställd och befäster på så vis dina nyvunna kompetenser i verkligt arbete.

Utbildningen avslutas med ett examensprov. Efter godkänt examensprov får du ett ECY-certfikat och är installtionselektriker.

 

Resor, lön och logi

Under hela din utbildningstid är du anställd som lärling med lön enligt kollektivavtal. Det innebär också att din arbetsgivare betalar resor och logi enligt gällande kollektivavtal under utbildningsdagarna på INSU. Vidare så tillhandahåller arbetsgivaren även arbetskläder och relevant skyddsmaterial.

Verktyg tillhandahålls på INSU under utbildningsveckorna, men du kan välja att ta med egna verktyg om du vill.

Länk till kollektivavtalet:

SEF (Svenska elektrikerförbundet): https://www.sef.se/medlem/kollektivavtal/

 

Hur går jag tillväga för att utbilda mig som företagslärling?

Det viktigaste steget är att hitta en arbetsgivare som vill anställa och satsa på dig för framtiden.

Vill du öka dina chanser att få en lärlingsanställning kan du själv kontakta företag och söka anställning som företagslärling. Här hittar du alla våra medlemsföretag. Om du kontaktar arbetsgivare, kan du be dem läsa vår information för arbetsgivare här i listan ovan: SKICKA DENNA LÄNK

OBS utbildningen är kostnadsfri för det företag som är medlem i Installatörsföretagen och väljer att satsa på dig.

 

Kontakt, INSU

Peter Karlsson
Tel: 010-188 35 57
Epost: peter.karlsson@insu.se

För företag inom VVS

Företagslärling VVS-montör

Företagslärling är ett tvåårigt utbildningskoncept som riktar sig till vuxna som vill bli VVS-montör. Utbildningen innefattar yrkeskurserna för gymnasiets VVS och fastighetsprogram.

Utbildningen kombinerar teoretiska och praktiska studier med arbete i ditt företag. Den anställde är på INSU i Katrineholm för utbildning i sammanlagt 16 veckor. Däremellan arbetar den anställde och befäster sina kompetenser genom arbete i ditt företag – där ges du chansen att vara med och forma din framtida montör.

 

Hur går det till?

Ni hittar en person som är intresserad, driven och som skulle passa in på företaget. Då har ni möjlighet att erbjuda personen en anställning som företagslärling.

Anställningsformen är en provanställning under 6 månader och innebär att du betalar lön, resor och boende under utbildningen för lärlingen.

Länk till anställningsavtal: https://www.in.se/produkter-tjanster/in-dokumentmallar/#/

Utbildningen avslutas med ett examensprov.

 

Förkunskapskrav

För att utbilda sig som företagslärling rekommenderas en gymnasieexamen med minst motsvarande godkänt betyg i:

Matematik

Engelska

Svenska

Saknar lärlingen godkänt i något av ovanstående ämnen åligger det lärlingen själv att läsa upp betygen under pågående utbildningstid för att kunna bli VVS-montör.

 

Åtagande

Företagslärlingen får under sin skolförlagda utbildning lära sig och flera olika delmoment.

Du som arbetsgivare tillser att Företagslärlingen under sina perioder på företaget får möjlighet att praktiskt utföra delmomenten.

 

Resor, lön och logi

Under hela utbildningstiden är Företagslärlingen anställd med lön enligt kollektivavtal. Det innebär att du som arbetsgivare också betalar resor och logi under utbildningsdagarna på INSU enligt gällande kollektivavtal.

Verktyg för utbildningen tillhandahålls på INSU för utbildningsveckorna. Lärlingen kan ta med egna verktyg om så önskas.

Kläder, skor och övrig skyddsutrustning som behövs i arbetet tillhandahålls av arbetsgivaren och används under utbildningen på INSU.

För boende hänvisas till:

Hotell Statt Katrineholm: https://www.hotelstatt.se/

För INSU´s avtalsrabatt på boende sker bokning direkt med hotellet och inte via bokningstjänster. Ange deltagande i utbildning på INSU

Olssons Vandrarhem: http://www.olssonsvandrarhem.se/

 

Priser och kontakt

Se https://www.insu.se/larlingsutbildning/

OBS! Företagslärling VVS-montör för kvinnor är kostnadsfritt och finansieras av VVS-branschens yrkesnämnd.

 

Kontakt

Peter Karlsson
Tel: 010-188 35 57
Epost: peter.karlsson@insu.se

För lärling VVS

Företagslärling VVS-montör


-Är du intresserad av installationsbranschen?
-Passar det dig att kombinera utbildning med att arbete.
– Då är Företagslärling något för dig! Du får lön istället för att ta studielån.

Företagslärling är ett utbildningskoncept som vänder sig till dig som är vuxen och sugen på att byta bransch eller karriär.

Du kombinerar teoretiska och praktiska studier vid INSU i Katrineholm med arbete på ett företag i din närhet.

 

Förkunskapskrav

För att du ska kunna bli VVS-montör behöver du ha en gymnasieexamen med godkända betyg i:

Svenska

Matematik

Engelska

Saknar du godkänt betyg i något av ovanstående ämnen ansvarar du själv för att läsa upp betyget under pågående utbildning.

Under utbildningen läser du yrkeskurserna för VVS och fastighetsprogrammet.

I övrigt finns inga förkunskapskrav men tänk på att arbetsgivare bedömer din attityd, vilja och potential att bli en värdefull medarbetare vid anställningsförfarandet.

 

Om utbildningen

Du är anställd med lön under utbildningen som är delvis skolförlagd på INSU i Katrineholm. Utbildningen sträcker sig över två år och utbildning på INSU sker under sammanlagt 16 veckor för VVS-montörer med möjlighet att utöka med en spetskompetens inom el, sprinkler eller svets i samråd med din arbetsgivare. Mellan studieveckorna arbetar du på företaget du är anställd och befäster på så vis dina nyvunna kompetenser i verkligt arbete.

Utbildningen avslutas med ett examensprov.

 

Resor, lön och logi

Under hela din utbildningstid är du anställd som lärling med lön enligt kollektivavtal. Det innebär också att din arbetsgivare betalar resor och logi enligt gällande kollektivavtal under utbildningsdagarna på INSU. Vidare så tillhandahåller arbetsgivaren även arbetskläder och relevant skyddsmaterial.

Verktyg tillhandahålls på INSU under utbildningsveckorna, men du kan välja att ta med egna verktyg om du vill.

Länk till kollektivavtal:

Byggnads Teknikinstallationsavtalet: Teknikinstallationsavtalet

 

Hur går jag tillväga för att utbilda mig som företagslärling?

Det viktigaste steget är att hitta en arbetsgivare som vill anställa och satsa på dig för framtiden.

Vill du öka dina chanser att få en lärlingsanställning kan du själv kontakta företag och söka anställning som företagslärling. Här hittar du alla våra medlemsföretag. Om du kontaktar arbetsgivare, kan du be dem läsa vår information för arbetsgivare här i listan ovan: SKICKA DENNA LÄNK

För kvinnliga företagslärlingar är utbildningen kostnadsfri för företaget och bekostas då av VVS-branschens yrkesnämnd.

 

Kontakt

Peter Karlsson
Tel: 010-188 35 21
Epost: peter.karlsson@insu.se

För företag Larm & Säkerhet

Trainee Larm och säkerhetstekniker

Är ett 1,5 årigt utbildningskoncept som riktar sig till vuxna som vill bli Larm och säkerhetstekniker. Utbildningen innefattar yrkeskurserna för gymnasiets El- och energiprogram.

Utbildningen kombinerar teoretiska och praktiska studier med arbete i ditt företag. Den anställde utbildas på INSU i Katrineholm under sammanlagt 16 veckor varav cirka 8 veckor är på plats i Katrineholm och resten på distans för att minska på kostnader och resor, fördelat på 1,5 år. Däremellan arbetar den anställde och befäster sina kompetenser genom arbete i ditt företag – där du kan vara med och forma din framtida tekniker.


Hur går det till?

Ni hittar en person som är intresserad, driven och som skulle passa in på företaget. Då har ni möjlighet att erbjuda personen en anställning.

Utbildningen avslutas med ett examensprov i form av ett yrkesprov enligt ETG-konceptet för Larm och säkerhetstekniker. Godkänns inte den anställde kan omprov göras inom en månad.

 

Förkunskapskrav

För att utbilda sig hos oss rekommenderas en gymnasieexamen med minst motsvarande godkänt betyg i:

Matematik

Engelska

Svenska

Saknar den personen godkänt i något av ovanstående ämnen åligger det deltagaren själv att läsa upp betygen under pågående utbildningstid.

 

Åtagande

Deltagaren får under sin skolförlagda utbildning lära sig och flera olika delmoment.

Du som arbetsgivare tillser att deltagaren under sina perioder på företaget får möjlighet att praktiskt utföra delmomenten för att befästa sina nya kompetenser.

 

Resor, lön och logi

Under hela utbildningstiden är deltagaren  anställd med lön enligt kollektivavtal. Det innebär att du som arbetsgivare också betalar resor och logi under utbildningsdagarna på INSU enligt gällande kollektivavtal.

Verktyg för utbildningen tillhandahålls på INSU för utbildningsveckorna. deltagaren kan ta med egna verktyg om så önskas.

Kläder, skor och övrig skyddsutrustning som behövs i arbetet tillhandahålls av arbetsgivaren och används under utbildningen på INSU.

För boende hänvisas till:

Hotell Statt Katrineholm: https://www.hotelstatt.se/

För INSU´s avtalsrabatt på boende sker bokning direkt med hotellet och inte via bokningstjänster. Ange deltagande i utbildning på INSU

Olssons Vandrarhem: http://www.olssonsvandrarhem.se/

 

Priser och kontakt

Pris: 136 000 SEK. Månatligt betalupplägg finns. Utbildningens längd: Totalt 16 veckor (varav cirka 50% på distans) under ca 1,5 år Delfakturering per månad. Samtliga priser är exkl. moms.
Lunch och läromedel ingår.

 

Kontakt, INSU

Peter Karlsson
Tel: 010-188 35 57
Epost: peter.karlsson@insu.se

För deltagare Larm & Säkerhet

Trainee Larm- och säkerhetstekniker

-Är du intresserad av Larm- och säkerhetsbranschen?
-Passar det dig att kombinera utbildning med att arbete.
-Då är Trainee något för dig! Du får lön istället för att ta studielån. 

Trainee är ett utbildningskoncept som vänder sig till dig som är vuxen och sugen på att byta bransch eller karriär.

Du kombinerar teoretiska och praktiska studier med arbete på ett företag i din närhet.

 

Förkunskapskrav

För att du ska kunna bli Larm- och säkerhetstekniker behöver du ha en gymnasieexamen med godkända betyg i:

Svenska

Matematik

Engelska

Saknar du godkänt betyg i något av ovanstående ämnen ansvarar du själv för att läsa upp betyget under pågående utbildning.

Under utbildningen läser du yrkeskurserna för El och energiprogrammet.

I övrigt finns inga förkunskapskrav men tänk på att arbetsgivare bedömer din attityd, vilja och potential att bli en värdefull medarbetare vid anställningsförfarandet.

 

Om utbildningen

Du är anställd med lön enl. avtal under utbildningen som är delvis skolförlagd på INSU, Katrineholm. Utbildningen sträcker sig över 1,5 år och utbildning på INSU sker under 16 veckor (cirka 50% av tiden är på distans) för Larm och säkerhetstekniker.  Mellan studieveckorna arbetar du på företaget du är anställd och befäster på så vis dina nyvunna kompetenser i verkligt arbete.

Utbildningen avslutas med ett examensprov.

 

Resor, lön och logi

Under hela din utbildningstid är du anställd med lön enligt kollektivavtal. Det innebär också att din arbetsgivare betalar resor och logi enligt gällande kollektivavtal under utbildningsdagarna på INSU. Vidare så tillhandahåller arbetsgivaren även arbetskläder och relevant skyddsmaterial.

Verktyg tillhandahålls på INSU under utbildningsveckorna, men du kan välja att ta med egna verktyg om du vill.

 

Hur går jag tillväga för att utbilda mig som Trainee?

Det viktigaste steget är att hitta en arbetsgivare som vill anställa och satsa på dig för framtiden.

Vill du öka dina chanser att få en anställning kan du själv kontakta företag och söka anställning. Här hittar du alla våra medlemsföretag. Om du kontaktar arbetsgivare, kan du be dem läsa vår information för arbetsgivare här i listan ovan: SKICKA DENNA LÄNK

 

Kontakt, INSU

Peter Karlsson
Tel: 010-188 35 57
Epost: peter.karlsson@insu.se

För gymnasieskolor

Gymnasielärling inom VVS

Att vara gymnasielärling innebär att man varvar teori med praktik under utbildningstiden. INSUs VVS-college är en kvalitetssäkrad utbildning av VVS-branschens yrkesnämnd. Vi erbjuder gymnasieskolor som har VVS- och fastighetsprogrammet att genomföra de yrkesinriktade teoretiska kurserna samt grundläggande svetsning och lödning i våra för utbildningen anpassade lokaler i Katrineholm.

VVS-företaget där eleven gör sin APL står för utbildningen i de praktiska momenten. De gymnasiegemensamma kurserna samt eventuellt några valbara kurser läser eleven på sin ordinarie gymnasieskola.

Information om branschskola som försöksverksamhet

Skolverket har beslutat att inrätta tio branschskolor som försöksverksamhet under perioden 2018 till 2023. INSU är utvald branschskola inom kyl- och värmepumpteknik.

Branschskolorna tar emot elever från hela landet för spetsutbildning under elevernas yrkesutbildning. Elevens gymnasieskola kan som huvudman söka ett statsbidrag genom Skolverket som är tänkt att täcka delar av kostnaderna för branschskolan.

Läs mer om försöksverksamheten med branschskola på Skolverkets webbsida

Företagslärling

Behöver du en till resurs i ditt team? Handplocka en duktig person som har ett stort intresse att lära sig ett hantverksyrke och anställ honom/henne som företagslärling. Utbilda din anställde hos oss och träna honom/henne ihop med ditt team.

Gymnasielärling

Att vara gymnasielärling ger en perfekt mix av teori och praktik under utbildningstiden. INSU erbjuder gymnasieskolor som har VVS- och fastighetsprogrammet samt El- och energiprogrammet att låta sina elever genomföra de yrkesteoretiska kurserna samt vissa praktiska kurser hos INSU.

Trainee

En språngbräda för dig med ambitioner inom Larm och säkerhet! Nu kan du som är (eller ska bli) anställd på ett larm- eller säkerhetsföretag söka till INSUs utbildning med yrkesinriktning larm- och säkerhetstekniker. Varva teori på INSU med praktik på företaget.

Fler gymnasievägar till elektrikeryrket

Ska du börja gymnasiet och vill bli elektriker? Då kan vi tipsa om ETG-gymnasiet!

Läs mer på www.etg.nu