Generic filters
Exact matches only

Företagslärling Installationselektriker

Bli elektriker-lärling med hjälp av oss på INSU! Här blir du företagslärling som Installationselektriker. Det är en yrkesroll med varierande arbetsuppgifter. Detta speglar sig även i vår Installationselektriker-utbildning som ger dig både teoretisk- och praktisk kunskap inom ett antal viktiga områden.

Då arbetet innebär både nyinstallationer av elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och inom industrin samt på ombyggnationer kommer du lära dig allt detta på utbildningen. Bli Installationselektriker-lärling och ta första steget mot ett varierat och stimulerande arbetsliv!

Utsikter efter att du varit elektriker-lärling

I såväl Sverige som utomlands råder det stor brist på installationselektriker. Det finns med andra ord gott om jobbmöjligheter för dig som varit elektriker-lärling med denna inriktning. När du är klar kan du göra karriär eller byta yrkesinriktning inom branschen. Kanske vill du hjälpa till med att upprätta tillfälliga samhällsfunktioner i länder som drabbats av naturkatastrofer? Eller hålla dig på hemmaplan och bidra till människors trygghet genom att installera säkra elanläggningar och smarta belysningsstyrnings- och larmsystem? Du kanske är intresserad av att bygga energieffektiva styrsystem och på så vis skapa en bättre miljö? Eller arbeta med komplexa system inom processindustrin? Du väljer själv!

Goda förutsättningar

Det är bra att ha god fysik eftersom du får använda både händer och huvud, samtidigt som det är ett socialt jobb. Du arbetar ofta tillsammans med andra i olika arbetslag. Säkerheten är viktig, så du måste vara noggrann och tycka att kvalitet är viktigt.

Att vara lärling innebär att varva teori med praktik under utbildningstiden. Detta är ett mycket lärorikt upplägg där du som lärling får de allra bästa förutsättningarna att introduceras i yrket. INSU står för den teoretiska och inledande praktiska delen i kurserna. Utbildningen på INSU avslutas med ett yrkesprov efter ETG-modellen. Klarar du yrkesprovet blir du förstaårsmontör och slipper lärlingstid på 1600 timmar.

Fördelar med att vara företagslärling:

 • Anställning på ett företag som vill satsa på just dig.
 • Lön och schyssta villkor. Ingångslönen som färdigutbildad installationselektriker är högre än efter många andra utbildningar.
 • En bättre löneutveckling jämfört med andra yrkesgrupper.
 • Ett ECY-certifikat som betyder att du har klarat det slutprov som tagits fram av branschen.

Mål

Målet är att du efter två års studier hos INSU i kombination med lärlingstid på ditt företag, bli ECY-certifierad installationselektriker.

Kunskaper och färdigheter

Efter utbildningen vet du hur en elanläggning, på ett säkert sätt, byggs upp och fungerar. Du behärskar felsökning, reparation, drift och underhåll av elanläggningar. Du har även kunskaper om belysningsteknik, larmsystem, kommunikations- data- och medianät samt fastighetsautomation.

Målgrupp

Är du också sugen på att byta karriär? Då har du hittat rätt.
För första gången kan vi välkomna dig som vuxen att bli en del av installationsbranschen, oavsett vad du har för gymnasieutbildning eller redan jobbar med. Oavsett om du vill jobba med högspänning i en industri någonstans i världen eller om du vill utföra mindre men smarta elinstallationer hos privatpersoner och företag, så finns det något för dig inom elinstallationsbranschen.
Kort inblick på lärling som elektriker

Utbildningens innehåll

Dessa kurser läser du på INSU:

 • Elektromekanik
 • Elkraftteknik
 • Praktisk ellära
 • Elinstallationer
 • Belysningsteknik
 • Elmotorstyrning
 • Kommunikationsnät
 • Larm- övervaknings- och säkerhetssystem
 • Fastighetsautomation
 • Gymnasiearbete (Yrkesprov ETG-modellen)

Cirka 75% av kursernas innehåll är teoretiska moment, 25% är av praktisk karaktär.
Du får ett studieintyg på dessa kurser.
Utöver 21 veckors utbildning som genomförs på INSU, kommer resterande tid av utbildningen att utföras på det elteknikföretaget där du har din lärlingsanställning.

Förkunskapskrav

 • Du ska ha gått ut gymnasiet men inte läst El- och energiprogrammet
 • Godkända betyg i Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1
 • Matematik 1a
 • Engelska 5
 • Du ska under ett antal veckor, som är utspridda under året, kunna studera i Katrineholm

Omfattning

Totalt 21 veckor (perioder) tillbringar du på INSU, under ca 2 år. Varje period är 1 vecka, var 3:e vecka kommer du till INSU.

 

Övrigt

Trygga anställningsvillkor

Du kommer överens med din nya arbetsgivare om vilken lön du ska få. Kollektivavtalet garanterar dock en lägsta lön – både för tiden som företagslärling och när du är färdigutbildad. Du kommer få lön även under de veckor du läser kurser vid INSU.

Observera att ett lärlingskontrakt med ett medlemsföretag ska vara upprättat innan utbildningen påbörjas. Företag som inte är medlemmar bekostar utbildningen själva.

Ordning och reda

Utbildningen följer Installationsavtalet med en tillhörande bilaga. Notera särskilt att enligt Installationsavtalet är det arbetsgivaren som är ansvarig för att bekosta lön, resor, boende och traktamente under utbildningsveckorna vid INSU i Katrineholm.

Önskas mer information om kollektivavtalet vänligen kontakta; Installatörsföretagens Medlemsservice.

Att bli godkänd i alla kurser

Det finns möjlighet till repetitionsveckor om du blir underkänd i någon av kurserna. Det är två repetitionsveckor på våren och en vecka på hösten. Då kommer du till INSU och får en kortare repetition av kursen, du skriver ett omprov eller utför något praktiskt moment och avslutningsvis får du en genomgång av provet. Repetitionskursernas längd är allt från 1-3 dagar. Kontakta oss för aktuella priser.

För dig som arbetsgivare

Nu har du möjligheten att handplocka en person som har förutsättningarna för att bli en duktig elektriker eller tekniker oavsett vad denne har för utbildning eller jobbat med tidigare. Du kan anställa en företagslärling.
Läs mer

För dig med intresse att bli lärling

Vill du byta karriär och är intresserad av att veta mer om yrket?
Läs mer här

Artiklar

Från barnskötare till elektriker
Att anställa en lärling

Anmälan

Utbildningsstart 7 oktober
Utbildningens längd: Totalt 21 veckor under 24 månader.

Pris: Utbildningen är kostnadsfri under en begränsad period för medlemsföretag i Installatörsföretagen, som har ett installationsavtal.

Delfakturering per månad. Samtliga priser är exkl. moms.
Lunch och läromedel ingår.

Boende, resor och övriga måltider tillkommer.

Anmäl dig här

Vill du veta mer?

Kontakta oss på tel. 010-188 35 00
eller via e-post:
larling@insu.se