Kontroll före idrifttagning
Kontroll före idrifttagning lär dig att kontrollera att anläggningen är säker och fungerar på rätt sätt. Varje installation och montage ska inspekteras under uppbyggnad eller komplettering. Innan anläggningen tas i drift ska den provas i betryggande omfattning. På vår kurs går vi igenom vad du ska göra för att få till en korrekt anläggning och därmed undvika kostsamma efterarbeten.
Kursmål
Du får lära dig kontrollera en elinstallation under montage, före idrifttagning och funktionsprova den efter spänningssättning. Du får också lära hur du dokumenterar kontrollen.
Innehåll
– Genomgång av berörda punkter i starkströmsföreskrifterna och gällande standard.
– Grupparbeten i hur man på lämpligt sätt kontrollerar olika typer av anläggningar genom inspektion och provning
– Mätningar och provning på TN-C- och TN-S-system
– Kontinuitetsmätning, isolationsmätning ”meggning”, kontroll av jordfelsbrytare och kontroll av automatisk frånkoppling.
Målgrupp
Personal som har uppgiften att kontrollera en anläggning helt eller delvis efter färdigställande.
Förkunskaper
Kunskaper i utförandeföreskrifterna och erfarenhet från elinstallationsarbete.
Övrig information
En enkel handbok i kontroll före idrifttagning kan du köpa på IN Förlag .
Den finns också som E-bok.
Fördjupad information
Elsäkerhetsverkets föreskrifter ligger till grund för hur varje starkströmsanläggning, anordning eller installation ska utföras och kontrolleras innan anläggningen tas i bruk. Utgångspunkten är hela tiden ökad elsäkerhet för person och egendom. Kontrollens omfattning skiljer sig åt beroende på hur komplex anläggningen är. En skiljelinje dras mellan en ”normal installation” eller om det finns särskilda krav att ta hänsyn till.
Varje elinstallationsföretag ska ha ett egenkontrollprogram där rutiner och metoder för hur en kontroll av idrifttagning av elanläggning ska gå till, och vilka företag som kan utföra nämnda kontroll. Innan själva arbetet med installationen tar vid ska en grundlig planering göras för att undvika att viktiga moment missas, och för att säkerställa att kontrollen görs i tillräcklig omfattning.
Denna typ av kontroll utförs för det mesta vid nyproduktion av elanläggning men den sker även på redan färdigställda anläggningar, om elarbete gjorts på dessa.
Lär dig hur du utför du en kontroll före idrifttagning
Under vår kurs får du en teoretisk genomgång av de föreskrifter och standarder som påverkar arbetet. Du deltar i grupparbeten där du använder dina kunskaper i övningar för inspektion och provning. Vi lär dig utföra olika mätningar och kontroller, så att du känner dig säker nästa gång du ställs inför uppgiften. Vi visar även exempel från verkligheten som exemplifierar kursens innehåll.
Du får ta del av relevant kursmaterial som pedagogiskt går igenom vad som ska inspekteras enligt gällande standarder. Där får du en utförlig förklaring i text om varje moment, kombinerat med tydliga bilder och symboler. Det ger dig en bra överblick över hur kontrollerna kan se ut i praktiken.
När du går en kurs hos INSU undervisas du av lärare som själva har erfarenhet av området. Vi utgår alltid från de senaste regelverken för att hålla dig uppdaterad och har löpande kontakt med branschföretagen för att säkerställa ett relevant kursutbud.
Priser (Logga in för att se övriga priser)
Ordinarie pris
5 900 kr exkl moms
Personal från företag utan partner- eller medlemsavtal.
Regler och villkor
Klicka här för att läsa om hur du anmäler dig, vilka avbokningsregler som gäller, kallelser och annat som du behöver veta