För vem passar Nationell Yrkesutbildning?
Utbildningarna kräver ingen tidigare erfarenhet i yrket.
Nationell Yrkesutbildning riktar sig till dig som vill yrkesväxla och byta karriär.
Du kanske har arbetat som byggarbetare, lärare, jurist eller jobbat med försäljning innan du går utbildningen.
Aron – Studenten
Aron är 19 år från Nyköping och har läst samhäll på gymnasiet eftersom alla hans kompisar skulle läsa det. Nu är han lite skoltrött och vet egentligen inte vad han vill göra.
Han är lite osäker för att plugga på universitetet eftersom han dels är fundersam på om han kommer in på någon utbildning han är intresserad av, men känner också att inte är helt säker på om han ORKAR sitta i skolbänken i 3 år till. Han överväger ett sabbats år och försöka hitta något jobb men märker direkt att det är mycket svårare än han tidigare trott. Aron inser att han kanske är lite mer praktiskt lagd och skulle uppskatta ett arbete med en trygghet där arbetsmöjligheterna ser ljusa ut.
”Sjungom students lyckliga dar… och sen då?”
Jessica – Säsongsarbetaren
Jessica är 25 år och har sedan studenten arbetat med nästintill allt. Hon har sålt glass i den lokala småbåtshamnen, hjälpt till i handelsträdgårdar under högsäsong och skottat snö på vintern.
Hon har inte riktigt hittat vad hon vill göra och börjar nu tröttna på den ständiga förändringen och letar efter en säkrare och stabil vardag. Hon ångrar lite att hon inte tog tag i en vidareutbildning tidigare men är lite osäker nu på vart eller vad hon ska göra. Nu är snart sommarens högsäsonger slut och hon kommer behöva leta efter en ny sysselsättning snart. Larm och säkerhet vore kanske något för henne?
”En utbildning som ger jobb, direkt!” ”Det som lockade var en mer stabil och strukturerad arbetsvecka så jag äntligen kunde få mer kontroll över min fritid och inte behöva oroa mig för om jag har jobb nästa månad”
Klas – Barista
Klas är 24 år och jobbar på ett café som barista. Han tycker jobbet är ganska kul och han gillar att vara sociala, men börjar väl fundera på om han inte ska försöka göra något nytt då.
Ett jobb där han kan träffa människor är väldigt viktigt för honom och att kunna ge bra service. Han har börjat intressera sig lite för teknik och börjar väl kolla efter nya möjligheter. Han är dock skeptisk till hur han ska få in rutinen att plugga igen, han har börjat intressera sig för YH utbildningar men har bara gymnasiekompetens. Han känner sig superpeppad på att ta nästa steg men vet inte vilka förkunskaper han behöver och om han har rätt bakgrund.
”Jag bytte bara vilken typ av sockerbit jag jobbar med, den ena hamnar i kaffet, den andra i elskåpet”
”Börja från 0, sluta på 100 inom ett år!”
Karin – Vård och omsorg
Karin är 25 år och jobbar som biträde inom vård och omsorg på deltid, det är många sena kvällar och en hektisk vardag.
Sedan pandemin har arbetstiden blivit alltmer osäker, ibland får hon inte tillräckligt många pass för att få ihop till en heltidstjänst och ibland har hon så mycket att göra att hon inte vet hur hon ska orka. Karin har väl tänkt någon gång på att det skulle vara bra att göra något annat, men hon vet inte direkt vad eller hur, hon var inte jätteduktig på gymnasiet men tog i alla fall studenten. Hon och hennes pojkvän har börjat prata om att börja spara till en bostadsrätt/hus och Karin inser att hennes oregelbundna arbetstider kommer göra detta väldigt svårt.
”Det är dags att jag vårdar mig själv en stund och ger mig själv en trygghet som jag verkligen längtat efter!”
Pierre – Sjukt skoltrött
Pierre är 23 år, han har letat efter sin utbildning ett tag men brukar tröttna efter ett år och inser varje gång att han är fel ute.
Nu börjar motivationen sina och känner ändå att han är rätt skoltrött… men han har insett att något praktiskt kanske skulle vara perfekt för honom. En utbildning som blandar praktiskt & teoretiskt och som inte är för lång borde passa Pierre perfekt inser han, och där han vet att det finns en arbetsmarknad som verkligen behöver honom!
”En perfekt blandning av praktiskt och teoretiskt där du går från bänk till jobb inom ett år!”
Amina – Butiksbiträde
Amina är 27 år har jobbat i butik sedan gymnasiet. Hon fick ett deltidsjobb som 17 åring och har varit kvar i samma butik i 10 år nu.
Jobbet som bara skulle vara en temporär grej har blivit en heltidstjänst och butiken har tyvärr börjat gå sämre så Amina har fått gå ner i tid. Nu börjar osäkerheten sätta sig in och Amina inser att hon måste ta tag i sin situation.
Hon kan söka ett nytt butiksjobb, men märker tidigt att det inte finns så många och att anställningsvillkoren blir allt mer osäkra och hon har verkligen tröttnat på den stressiga miljön det ibland kan vara i butiken.
”En möjlighet att byta vardagstress till vardags-yes!”
Adrian – Kombinerar utbildningen med jobb
Adrian är 37 år och har jobbat med lite olika grejer under många år, han har jobbat i restaurang, kört taxi, jobbat i butik och lite allt möjligt, han spelar fotboll i division 2 och fotbollen är hans stora intresse.
Han jobbar numera på en större industri på timmar. Dock har industrin inte riktigt behovet av honom på den rollen men saknar folk i roller som han tyvärr inte är kvalificerad för. Nu har han precis fått barn och känner ett starkare behov av att skapa en starkare grund för sin familj att stå på. Dock har han inte direkt möjlighet att först läsa på komvux för att få upp sin högskolebehörighet för att sen spendera minst 3 år på universitet för en arbetsmarknad han inte riktigt vet finns där.
Efter en dialog med sin chef får han infon om att företaget har ingått i ett samarbete med INSU där de erbjuder en 1 årig utbildning för att han ska kunna fortsätta jobba på timmar men samtidigt utbilda sig till en mer stabil yrkesroll där företaget har ett stort behov av just den kompetensen. Eftersom företaget även är med i ledningsgruppen för utbildningen har de möjlighet att hjälpa Adrian kombinera jobb + utbildning så att han inte behöver ta en ekonomisk smäll.
”Öppet mål, direkt från centern!”
Micke – Snickare
Micke är 35 år och arbetar som snickare. Han har två barn, fru och är den huvudsakliga försörjaren av familjen. Han gick snickeriprogrammet på gymnasiet och fick sedan en lärlingsplats och har nu jobbat som snickare större delen av sitt vuxna liv.
Micke märker av att det har blivit en större utmaning på marknaden i och med rådande låg konjunktur. Han har därför börjat fundera på om han kanske ska sadla om. På orten finns det så många industriföretag där han har vänner som arbetar och träffar genom barnens skola och fritidsaktiviteter. Efter att ha pratat lite med vänner har han fått rekommendationen att söka en Nationell Yrkesutbildning för att anpassa sig till det skiftade behovet på arbetsmarknaden.
”Det är aldrig försent för att lära sig något nytt!”
Christoffer – Telefonsupport
Christoffer är 29 år och jobbar som telefonsupport. Han är noggrann och känner stor yrkesstolthet att veta att han gör sitt bästa hela tiden i arbetet. Men på grund av höga krav på leverans upplever han att motivationen börjat sina.
Han känner sig konstant pressad att bara få jobbet gjort, vilket inte heller hjälper honom att trivas. Kunderna uppskattar hans engagemang, men efter att ha fått ytterligare en utvärdering med feedbacken att han måste bli bättre väljer han att börja se sig om efter något nytt. Hans kompis jobbar som industrielektriker och verkar väldigt nöjd med det jobbet, och han säger att han tror Christoffer skulle passa bra för det jobbet då han har problemlösartänket och kvalitén i fokus. Men Christoffer vet inte om han kan utbilda sig till det då han läste något helt annat på gymnasiet, eller?
”Jag bytte en bara-kör mentalitet till ett arbete där jag kan arbeta systematiskt och noggrant!”
Anna – Lokalvårdare
Anna är 31 år och jobbar som lokalvårdare. Det är ett jobb som hon är ganska okej med även om hon tycker att det är lite tråkigt och hon funderar väl på om hon inte borde göra något annat, frågan är bara vad.
Hon har insett att hon inte är jätteintresserad av att plugga på högskolan då hon lätt blir uttråkad av att läsa för mycket. På fritiden tycker hon om att hänga med sina kompisar och nu har det gått 6 år sen hon tog studenten. Hon vill göra något nytt men tanken på att ta tag i studierna känns övermäktigt och hon vet inte riktigt vilken typ av jobb möjligheter det finns i olika branscher, hade hon kunnat träffa en SYO hade hon gjort det. Hon pratar lite med familj/kompisar men får inte mycket gehör, vilka alternativ finns det egentligen för jobb om man INTE vill gå minst 3 år på universitet?
”Det som lockade var en arbetsmarknad där jag verkligen skulle vara ett efterlängtat tillskott, och att veta att jag gör skillnad från dag ett!”
Erik – Packpackern
Erik tog studenten för två år sen och tog ett par sabbatsår och har sedan dess rest runt i världen. Han har nu kommit hem till Sverige igen och börjat inse att det är dags att ”klippa sig och skaffa sig ett jobb”… men vilken typ av jobb?
Han märker snabbt att många av de jobb han kan tänka sig kräver minst en högskoleutbildning, vilket han inte har, och vid de andra jobben har han problemet att sticka ut i jobbsöken. Han börjar kolla på olika typer av utbildningar och inser att många av dem har olika typer av krav som han inte direkt uppfyller och börjar ångra att han inte tog skolan mer seriöst.
”En resa som leder till jobb ser jag som mitt nästa äventyr!”