Generic filters
Exact matches only
Visa ämnesområde
Lista alla kurser
Generic filters
Exact matches only

NYTT kylcertifikat AC i tunga fordon kat V

Kurstyp: Lärarledd | Omfattning: 4 dagar

Behörighetsområdet för kategori V gäller för luftkonditioneringsutrustning i fordon. Enligt lagkrav ska minst en person på företaget ha ett kylcertifikat kategori V. Dessutom ska certifierad person alltid finnas på plats för att icke certifierade ska få utföra arbeten. Detta är regler som gäller från och med den 1 juli 2017. Den här teoretiska och praktiska kursen är framtagen för dig som har för avsikt att arbeta med AC-service i tunga fordon (t ex buss, transportfordon, lantbruks- och entreprenadmaskiner). För dig som har ansvar för service samt reparationsarbeten på mobil luftkonditionering och som därmed behöver ha ett kylcertifikat kategori V. Efter genomfört prov ansöker du om certifikat hos Incert. Du certifieras enligt gemensamma EU-regler och svenska särkrav. Utbildningen är i två delar vilka genomförs vid två olika kurstillfällen. Du får på det sättet tid för egenstudier under tiden däremellan. Examineringsprov bokar du här:
Teoretiskt prov
Praktiskt prov

Kursmål

Efter avslutad utbildning ska du ha kunskap om varför, och hur, de vanligaste verktygen används vid service på AC i tunga fordon. Du har också fått förståelse för kylprocessen i en AC och lärt dig vilka regler och myndighetskrav som gäller för fluorerade växthusgaser.

Innehåll

Del 1 – Grundläggande kännedom om AC-utrustningsfunktion – Användning av AC i tunga fordon – Hantering av köldmedier – Tömning, fyllning, läcksökning och driftsättning – Läckagekontroll – F-gasförordningen – MAC-direktivet – Tabeller och kylprocesser med diagram – ISO Standard enheter – Svensk kylnorm Del 2 – Repetition och praktiska övningar

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som ska göra examineringsprov för att sedan kunna ansöka om kylcertifikat Kategori V hos Incert.

Förkunskaper

Fordonsteknisk utbildning, kyltekniker med kategori II certifikat eller motsvarande. OBS! Du har stor nytta av att förbereda dig inför kursen genom att läsa dokumenten på ​Incerts hemsida​​​ 

Övrig information

Alla som arbetar med fluorerade växthusgaser måste ha ett personligt certifikat. Man examineras enligt gemensamma EU-regler och svenska särkrav. Examinationen omfattar personkompetens gällande kunskaper om miljö- och säkerhetsföreskrifter, kylteknik, hantering av olika köldmedier och energieffektiv användning av kyl- och värmepumpanläggningar. INSU är ett godkänt examinationscentra som på uppdrag av Incert erbjuder examineringsprov.

OBS! Ansökan om examination görs hos Incert, som är det certifieringsorgan som utfärdar ditt certifikat efter godkända prov. Avgift från Incert för certifikat tillkommer.

Priser (Logga in för att se övriga priser)

Ordinarie pris

11 500 kr exkl moms

Personal från företag utan partner- eller medlemsavtal.

Regler och villkor

Klicka här för att läsa om hur du anmäler dig, vilka avbokningsregler som gäller, kallelser och annat som du behöver veta