Generic filters
Exact matches only

Emelie Brax – En installationselektrikers lärlingsresa

11 oktober 2021, första dagen då Emelie satt i skolbänken på INSU. Hon hade valt att göra en karriärväxling från språklärare till installationselektriker. Tillsammans med nio klasskamrater skulle hon under två år varva 21 veckors teoretiska och praktiska lektioner på INSU med arbete som lärling på Provektor. Genom intervjuer i våra sociala medier har du fått träffa Emelie på hennes lärlingsresa. Nu har två år gått och hon har just gjort avslutande certifieringsprov.

Titel Certifierad installationselektriker

Hur känns det nu när studietiden på INSU är klar och du efter certifieringsprovet kan titulera dig certifierad installationselektriker?

– Helt ofattbart att det gått så fort. Lärlingsupplägget med studier i Katrineholm och praktiskt arbete på Provektor har passat mig utmärkt. Våra lärare på INSU har varit toppen och handledning och stöd från mina kollegor på Provektor har varit jättebra.

Från lärare till elektriker

Du gjorde en karriärsväxling mellan två helt skilda yrken. Hur tänker du när du ser tillbaka på arbetet som lärare till där du är idag som elektriker?

– I början kändes det lite konstigt. Steget mellan läraryrket och elektriker är stort. Men jag kände mig snabbt hemma i rollen som elektriker.

Hur ser du på din utveckling som elektriker under de här två åren?

– Jag hade inga förkunskaper inom el, så i början det var lite svårt att se helheten. El är komplext. Men jag lärde mig del för del och vart efter studietiden på INSU gick och alla varierade arbetsuppgifter jag fick göra på Provektor så ramlade bitarna på plats.

Certifieringsprovet bevisar verkligen hur mycket jag har lärt mig. Det var många moment som ingick men allt kändes bekvämt att göra, även om det var lite nervöst innan man fick sätta i gång med ”väggen”.

Nutid och framtid

Hur ser din framtid ut?

– Nu vill jag jobba på och fokusera på att göra ett bra jobb och utvecklas som installationselektriker. Även om jag inte sitter i skolbänken längre så lär jag mig nya saker av mina kollegor. Vi tipsar och hjälper varandra i vår yrkesvardag. Kanske kan jag vara handledare till någon företagslärling framöver. Jag vet hur bra jag blev stöttad och vill gärna ge tillbaka om det blir tillfälle.

Lärling elektriker

Emelie tipsar

Vad säger du till den som funderar på att bli lärling som installationselektriker?

– Var inte rädd för att testa ett nytt yrke. Tycker du om att skruva och teknik är installationselektriker ett perfekt val. Hitta en arbetsgivare som vill anställa dig som lärling och som anmäler dig till utbildningen på INSU. Har du en annat yrke redan kan du vara tjänstledig för studier. Lärling är ett perfekt väg till ett nytt yrke!

Vi säger stort GRATTIS Emelie till din nya titel, Certifierad installationselektriker. Det har varit ett stort nöje att ha dig hos oss på INSU och fått följa dig under dina två år som lärlingselev på INSU.