Search
Generic filters
Exact matches only

Start av yh-utbildningen Kyl- och Värmepumptekniker med deltagare från Finland

Yh-utbildningen Kyl- och Värmepumptekniker på INSU är igång. Utbildningen som är på 1,5 år har teoretiska delar på distans medan praktik är platsförlagt i mindre grupper på INSU´s kyllaboratorium i Katrineholm.

31 personer från 20 orter i Sverige deltar i utbildningen. Filip från Torslanda, Hampus från Falun och Mohammed från Påryd söder om Kalmar är dom i Sverige som utmanar distanseringen allra mest.

Samtliga blir dock slagna på fingrarna av David som med färjan från Finland har en resväg på hela 88 mil. Pendlar man med färjan från Vasa över till Umeå är det en nätt restid på 13,5h. Imponerande, är det minsta man kan säga!

studerande-yh-utbildningen-kyl-och-värmepumptekniker-INSU
Hampus Ström, studerande från Falun. Bild Katrineholmskuriren

Alltifrån ekonomer till bilmekaniker

Det finns också gott om olika bakgrunder i klassen berättar utbildningsansvarig Ulf Wistrand:
– Vi har ju alltifrån ekonomer till bilmekaniker. Det finns behov av alla typer.

Det finns även goda förutsättningar till jobb direkt efter godkänt teoretiskt samt praktisk slutprov där drygt 80% får anställning:
– Hela branschen är under stor förvandling. Man byter ut de gamla för miljön farliga köldmedierna till sånt som är miljövänligt. Alltifrån ICA-butiker till kontor, och villor byter till mer miljövänliga alternativ, säger Ulf Wistrand.

Snabb digital omställning

Katrineholmskuriren var på plats och gjorde reportage med intervju av Maria Tengner, vår chef på Yrkeshögskolan på INSU.

Maria berättar att det under “Coronaperioden” har varit högt tryck på ansökningarna in till samtliga yh-utbildningar och att man med hjälp av en snabb digital omställning gör dessa i huvudsak på distans. I detta specifika fall med viktiga praktiska moment i utbildningen säkerställer man de praktiska tillfällena genom att samla mindre grupper.

Maria Tengner, Yrkeshögskola

Om du blir nyfiken att söka till nästa start av yh-utbildningen kan du lämna en intresseanmälan och få en påminnelse via mail på länken nedan.

Här kan du läsa mer om kursinnehållet och lämna intresse: Kyl- och värmepumptekniker YH

Hela artikeln som finns med i Affärsliv kan du läsa här: Läs hela reportaget