Generic filters
Exact matches only

Emelie Brax lärlingsresa del fyra

Veckorna på INSU och jobbet på Provektor rullar på i full fart. Nu är det 9 månader sedan Emelie Brax började sin anställning som företagslärling och 7 månader sedan hon började på lärlingsutbildningen INSU i Katrineholm. Vi följer hennes fortsatta resa till installationselektriker.

Hej Emelie, berätta lite vad som har hänt sen vi sågs sist.

En ny grej var att vi hade en veckas distansstudier. Vi hade teorilektioner via Teams. Fördelarna med att köra på distans var att slippa resandet. I övrigt är det både lättare och trevligare att träffa alla på plats. Även dynamiken med vår lärare blir bättre på plats. Det känns enklare att ställa frågor och diskutera problem i ett fysiskt klassrum än online, tycker jag. Sen är det roligare att ha praktiska moment än att ha teori en vecka. Men tack vare att vår lärare Clarence Karlsson är mycket pedagogisk, gjorde han det lätt att hänga med på Teams i alla fall. En som tyckte upplägget var väldigt bra var min hund. Trots att han fick mycket tid hemma med matte, var han dock måttligt behjälplig med fysiken och formlerna.

En arbetsplats med doft av köttbullar

Vilka av de teoretiska delarna har du utvecklats mest på sen sist?
Väldigt många delar eftersom vi haft mycket teori som varit nyttigt. Jag förstår bättre hur elnätet fungerar som helhet. Hur olika användare påverkar den elkvalité vi får och de problem som kan orsakas av olika apparater vi koppar in. Kunskaper som är nyttigt att ha vid felsökning och störningar.

Vad har du utvecklats mest på vad gäller det praktiska?
Jag har anslutit till ett gäng från Provektor som är på ett stort bygge på Dafgårds. De bygger ut sin verksamhet med en helt ny fabriksbyggnad. Här jobbar jag med många olika uppgifter. Bland annat frekvensomriktare som är en del i det vi läst om. Mycket lärorikt! Man blir dock ofta hungrig på jobbet här, eftersom det luktar köttbullar rätt vad det är. Dafgårds gör bland annat alla köttbullar till Ikeas varuhus i hela Europa så det blir ett gäng. Det kan även komma en doft från Billys panpizza ibland.

Samlade ess i rockärmen

Vad är svårast teoretiskt?
Att förstå allt som egentligen bara syns i sinuskurvor på mätinstrument. Vi ser bara effekter av störningar men källan och åtgärden kan vara långt borta och inte helt solklar.

Vad är svårast praktiskt?
Nästan varje dag kommer något som jag inte stött på tidigare, det är en roligt men även en utmaning att lära sig nytt hela tiden. Även om jag gjort en hel del moment finns det olika sätt att göra saker på som passar situation och plats. En mer erfaren kollega har fler ess i rockärmen än jag.

Resan går vidare

Om du ser tillbaka från den dag du började som företagslärling, vad är din spontana kommentar?
Galet! Helt sjukt att jag för mindre än ett år sedan stod framför tonåringar och lärde ut grammatik och litteraturhistoria! Nu står jag i en stor fabrik och kopplar in jättemaskiner som ska hacka och frysa ner korv. Förut var den här tiden på året förknippad med nationella prov. Det känns som ett helt annat liv. Och på ett sätt är det ju det. Vilket jag är glad för.

Vad ser du mest fram mot nu?
Komma hem till min sambo, smälta all denna teori och ta tag i den ofärdiga korvmaskinen igen på måndag!

Här kan du läsa om hur man anställer och hur man blir en företagslärling.