Generic filters
Exact matches only

En installationselektrikers lärlingsresa 

Tiden går fort mellan studieperioderna konstaterar Emelie Brax, lärling och blivande installationselektriker. Vi träffar henne en solig vinterdag när hon är på sin tredje studieperiod på INSU. Vi är förstås nyfikna att höra hur hon haft det sen sist vi träffades. – Det har varit intensiva och roliga veckor. Vi har mycket att göra på företaget, berättar Emelie. Att Provektor anställde mig som företagslärling var bra tajming för både företaget och mig, konstaterar hon.
 

Vilka är skillnaderna på arbetsuppgifterna nu mot när du började som lärling?

– Jag får ta mer ansvar och göra svårare jobb, säger Emelie Brax. Det är roligt och utmanande. Jag försöker alltid lösa uppgiften själv. Men är det något jag fastnar på kan jag alltid fråga min handledare. Han är otroligt kunnig och förklarar pedagogiskt varför det är si eller så. Jag får aldrig ett svar som ”det bara är så”. Det är viktigt med en duktig och engagerad handledare, poängterar Emelie.

Vilka tidigare yrkeserfarenheter kan vara bra att ha som installationselektriker?

– Det kan nog vara många. I mitt tidigare yrke som språklärare mötte jag olika elever och lärare. Jag lärde jag mig att det var viktigt att kunna bemöta människor på olika sätt. Samma sak är det i yrket som elektriker. Här möter jag många olika kunder och kollegor, vilket kräver en känsla för bemötande.

Något speciellt som hänt på företaget under din senaste arbetsperiod?

– Jag har fått en egen firmabil. Det känns stort för mig som lärling och är även mycket praktiskt. Vi har ofta med oss många verktyg och mycket material som tar stor plats. Det plus två personer i en bil blir trångt. Nu kan jag och min arbetskollega mötas på arbetsplatsen med fyllda bilar. Det spar tid.

Emelie har mycket mer att berätta. Det får vi ta i nästa intervju. Håll utkik efter den här och i sociala medier.

Mer om lärlingsutbildning hittar du här!