Search
Generic filters
Exact matches only

Premiärvecka för blivande Kyl- och Värmepumptekniker

Det var en intensiv vecka för de blivande kyl- och värmepumptekniker som nyligen påbörjade sin sexmånadersutbildning på INSU.

Alla deltagare på utbildningen har fått en viss praktisk utbildning på sina kyl- och värmepumpföretag där de arbetar eller har APL. Den här veckan är det dags för första utbildningsperioden i ”skolbänken” på INSU. Först på schemat står ”Lagar och regelverk” kring köldmedier. Ett ämne som kan kännas mastigt, men som är av stor vikt när man ska arbeta som kyl- och värmepumptekniker, säger Mats Österberg, produktansvarig och kursledare i ämnet. Förstår vi inte vikten av hur vi hanterar köldmedier är risken stor att vi skadar både oss själva och miljön.

Efter en och en halv dags drillning i lagar och regelverk är det grundläggande kylteknik – systemuppbyggnad som står på schemat. Det är ett nyfiket gäng som går ut till kyl-labbet. Här blir det genomgång av verktygshantering med praktiska övningar. Intresset är stort och utmaningen att vilja lyckas med de praktiska uppgifterna är stor.

Kyl- och värmepumptekniker INSU

INSUs kyl- och värmepumpteknikerutbildning bygger på intensiva teoripass med inslag av praktiska övningar under utbildningsveckorna i Katrineholm. Ute på företagen har de blivande kyl- och värmepumpteknikern ett antal praktiska moment de ska göra. De ska även skriva dagbok över vad de gör. Handledaren på företaget har i uppdrag att stötta och ge de bästa förutsättningar för praktisk träning.

INSUs utbildning till kyl- och värmepumptekniker är framtagen i samarbete med Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Vill du veta mer om utbildningen hittar du information på www.insu.se