Generic filters
Exact matches only

Vem vinner Skol-SM i kyl- och värmepumpteknik?

Under två dagar, den 24 och 25 maj, gör finalisterna upp om vem som är den bästa unga kyl- och värmepumpteknikern i Sverige. Då hålls nämligen Skol-SM 2023 på Polhemsskolan i Gävle. Det har varit ett stort intresse och hela 14 tävlande från olika delar av landet, från norr till söder. Svenska Kyl & Värmepumpföreningen är arrangör och INSU är självklart sponsor till tävlingen.

14 av landets bästa gymnasieelever från sju olika skolor får utföra teoretiska och tekniska moment som är representativa för yrke. Gemensamt för dessa gymnasielever är att de går en utbildning på VVS- och Fastighetsprogrammet, som syftar till att förbereda dem för ett yrke som kyl- och värmepumpstekniker, och är inne på sitt tredje och sista år där. Peter Tegebjer, ansvarig tekniker på INSUs stora kyla labb i Katrineholm och Peter Karlsson chef för lärlingsutbildningarna på INSU kommer att närvara på tävlingen.

Varför är det viktigt för INSU att engagera sig och sponsra ett Skol-SM?

För oss är det viktigt att lyfta fram yrket och visa att ungdomar har möjlighet att stå för en del av branschens kompetensförsörjning, säger Peter Karlsson. Det är viktigt att visa att det finns kvalitativ utbildning i kyl- och värmepumpbranschen och att de duktigaste eleverna nu har chans att visa upp sig på Skol-SM.

Jag har arbetat många år som kyl- och värmepumptekniker, berättar Peter Tegebjer. För mig är det viktigt att sporra eleverna att visa upp sig och sitt yrke. Det är roligt att se hur stolta företagen är där eleverna gjort sin praktik. Tillsammans hjälps vi åt att säkerställa kompetensförsörjningen i branschen.

Mer om tävlingen och vilka som tävlar hittar du här >>

Vill du utbilda dig till kyl- och värmepumptekniker finns flera vägar att gå. På INSU kan du gå: