Generic filters
Exact matches only

Start av företagslärling installationselektriker

Åtta killar och två tjejer hälsades välkomna till sin första teorivecka på INSUs lärlingsutbildning till installationselektriker. Under två år kommer de att varva teoretisk utbildning på INSU med praktisk utbildning på företag. Emelie Brax är en av deltagarna. Hon är företagslärling på Provektor i Skara. Läs om hennes bakgrund, hur hon ser på yrket och utbildningen till installationselektriker.

 

Hur väcktes ditt intresse för att arbeta som elektriker?

Jag gillar att skruva och koppla ihop saker till fungerande enheter. Elinstallationer var därför något som lockade mig.

 

Hur kom du in i branschen och hur hamnade du på lärlingsutbildningen?

Jag fick tips av en släkting om ett större el-företag (Provektor) som han trodde kunde vara intresserade av att anställa en företagslärling. Jag ringde deras HR-avdelning. Företaget hade för avsikt att expandera och att anställa en företagslärling passade i deras plan. Min förfrågan mottogs mycket positivt och de var bekanta med upplägget för företagslärlingar.

 

Vad jobbade du med innan du blev företagslärling?

Jag har två stora intressen, språk och att skruva. Tidigare var jag språklärare vilket jag trivdes bra med. Att få skruva, göra installationer och hitta lösningar lockade dock allt mer. Därför beslöt jag mig för att göra ett nytt yrkesval. Nu har jag arbetat som företagslärling i två månader och hittills känns det verkligen som rätt val!

 

Emelie Brax lärling EL Provektor

 

Vad har du för förväntningar på utbildningen?

Få med mig teorin kring det vi arbetar med praktiskt när jag är på företaget. Jag får många bra förklaringar, råd och tips på lösningar av mina kollegor när jag är ute på jobb. I skolbänken får jag en än mer ingående förklaring kring ”tänket” och varför man gör si eller så.

 

Hur ser du på yrket?

Ett varierat, utmanande och roligt yrke där man får hitta lösningar för allt från den lilla fastigheten till stora fabriker.

 

Blir du nyfiken på lärlingsutbildning?

Då hittar du mer information på vår lärlingssida. Bra information för både deltagare och arbetsgivare.