Generic filters
Exact matches only

Förstaårsmontörer på väg!

Spänningen känns i luften. I installationsbåsen arbetas det med fokus och koncentration.
Det kallas för ”väggen” och det är i dessa bås som lärlingarna ska visa vad de har lärt sig genom att utföra olika typer av installationer. De som klarar yrkesprovet blir förstaårsmontörer.

Det är i början av maj månad 2020 och vi befinner oss i märkliga tider. Ett galopperande virus har vänt upp och ned på tillvaron. Men alla är glada över att kunna genomföra det inplanerade yrkesprovet för blivande elektriker som 2018 startade utbildningen företagslärling installationselektriker. Det är en liten men sammansvetsad grupp och nu har äntligen de två veckorna kommit, då de ska göra sitt yrkesprov.

Från snickare, frisör eller ekonom – till elektriker

Företagslärling är ett koncept som går ut på att personer som, trots avsaknad av gymnasieutbildning inom el, ska kunna utbilda sig till elektriker. Konceptet går ut på att företaget anställer en eller flera personer som lärlingar. Lärlingarna utbildas i teori och tränas i praktiska övningar hos INSU i Katrineholm. Utbildningen varvas med praktik i företaget där de är anställda.

Kostnadsfri utbildning för medlemsföretag hos IN

Mattias Wirdeus, som är ansvarig för Företagslärling på INSU säger; – Den här möjligheten för företagen att få in ytterst motiverade och duktiga medarbetare vill vi gärna sprida till fler. Mixen av utbildning och praktik, gör att din framtida montör fasas in i företaget på ett riktigt bra sätt. Efter två år har du en eller ett par duktiga förstaårsmontörer, som dessutom har varit med och jobbat under sin praktiktid. Är man dessutom medlemsföretag i Installatörsföretagen är Företagslärling installationselektriker en kostnadsfri utbildning. Kan det bli bättre?

En utmanande vägg

Yrkesprovet utförs enligt ETG-modellen. Det vill säga att Sveriges ETG-skolor (Elteknikbranschens gymnasieskolor) använder samma prov för sina elever. Väggen är egentligen ett bås, där var och en löser uppgifter i sin egen takt och på sitt eget sätt. Utifrån ritningar ska lärlingen bland annat planera, koppla och installera kraft och belysning, kanalisation samt uppvisa att man bemästrar felsökning. Hela processen bedöms av några utvalda installationselektriker som har flera års yrkeserfarenhet. Yrkesprovet är avslutningen på lärlingsutbildningen som har pågått under två år. Totalt har lärlingarna tillbringat 21 veckor i utbildning hos INSU. Mattias Wirdeus intygar att hittills har allt gått planenligt och elevernas färdigheter är på hög nivå. – Vi kan nog snart fira ett gäng nya förstaårsmontörer! Spänningen känns i luften. I installationsbåsen arbetas det med fokus och koncentration. Det kallas för ”väggen” och det är i dessa bås som lärlingarna ska visa vad de har lärt sig genom att utföra olika typer av installationer. De som klarar yrkesprovet blir förstaårsmontörer.

Företagslärling Installationselektriker

Vi tar emot anmälningar till kommande start löpande

Utbildningar inom el installationer