Generic filters
Exact matches only

Lyckad premiär för ny solcellskurs

För att möta företagens växande behov av utbildade solcellsmontörer byggde INSU en ny solcellskurs, Solcellsanläggningar – Praktiskt Montage.
– INSU är installationsbranschens utbildningsföretag, vi ska erbjuda branschen den kompetensutveckling som efterfrågas, säger Jens Back vd på INSU.

Nyligen genomförde representanter från sju referensföretag en pilotkurs i Solcellsanläggningar – Praktiskt montage. Efter några små justeringar i innehållet blev betyget väl godkänt och solcellskursen erbjuds nu till alla i branschen.

Kan inte vem som helst montera solceller? Nej så enkelt är det inte, det vet vi på INSU och det vet de seriösa företag som arbetar med solcellsanläggningar. Att följa gällande regelverk, att använda rätt material, att hantera materialet på rätt sätt är både livsviktigt samt avgörande för anläggningens funktion och effektivitet.

Dag ett på solcellskursen fick deltagarna från referensföretagen de teoretiska kunskaperna kring säkerhet, materialtyper, installation, montering och gällande regelverk.

Dag två var det dags att prova sina kunskaper praktiskt på INSUs laborationsstation utomhus. Här ges en autentisk arbetsmiljö förutom att ”hustaket” står på marken.

montering solceller kurs

Nu är det dags att montera fästen och skenor, pressa MC4-kontakter och kabelförlängning. Det är många moment innan solcellspanelerna kan monteras på plats och anläggningen kan anslutas, mätas och effektiviseras. 

Lite frusna men mycket nöjda kursdeltagare avslutade dagen med godkänt resultat.

– Ett stort TACK till deltagarna från referensföretagen Jowa El & Bygg AB, Dexel Elinstallation, Reijlers Sverige AB, Clean Sun, Heidenriech El AB, NEMA Solar Constuction AB samt vår kursledare från IFSEK – Institutet för solenergikvalitet AB. Alla har varit till fantastisk stor hjälp vid skapandet av den här solcellsutbildningen. Efter pilotkursen har vi nu gjort de sista justeringarna. Nu erbjuder vi branschen ett antal bokningsbara tillfällen, säger kursens skapare Nour Damra och Sören Hultman.

Mer om kursen ”Solcellsanläggningar – Praktiskt montage” samt INSUs teoretiska kurs ”Solcellsanläggningar installation och säkerhet” som du kan gå ”på plats”, ”live via webben” och som ”e-learning” hittar du nedan.