Generic filters
Exact matches only

Glädjande besked för dig som vill utbilda dig inom installationsbranschen

INSUs yrkeshögskola erbjuder specialist- och grundutbildningar inom el, kyla, ventilation och VS. Idag kom det positiva beskedet från Myndigheten för yrkeshögskolan, 50% av INSUs ansökta utbildningar blev beviljade. Det innebär att INSU kan erbjuda åtta yrkeshögskoleutbildningar till hösten 2023. En av dem, Projektledare kyla, är helt ny i utbudet. Samtliga åtta utbildningar är på distans.

Den 12 januari 2023 är en viktig dag för både blivande studerande och alla Sveriges utbildare som har ansökt om att få bedriva yrkeshögskoleutbildningar. Myndigheten för yrkeshögskolan meddelade idag vilka utbildningar de har beviljat att starta till hösten. Tillsammans med tidigare beviljade utbildningar innebär dagens beslut att INSU till hösten kan erbjuda följande yrkeshögskoleutbildningar. 1: a februari öppnar ansökan till:

• Kyl- och värmepumptekniker
• VVS-ingenjör
• Elteknikingenjör med AL
• Auktoriserad Elinstallatör
• Kalkylator inom VVS
• Projektledare VVS
• Projektledare El
• Projektledare Kyla OBS – BRANSCHNYHET!

Maria Tengner, Verksamhetschef för yrkeshögskolan på INSU är nöjd att ha fått 50% av sökta utbildningar beviljade.

– Kompetens som har att göra med energieffektivisering och klimatomställning är efterfrågade i dag. Även projektledning och kalkylering, att kunna räkna rätt på projekt och hålla budgetar är kompetens som har blivit allt viktigare på företagen. Att vi kan erbjuda projektledarutbildning inom både, el, VVS och nu även kyla känns extra roligt, säger Maria Tengner. Intresset är stort för utbildningar upp till 200 yrkeshögskolepoäng (ca. 1 år) idag, inte minst med tanke på det nya omställningsstudiestödet.

Att INSUs yrkeshögskoleutbildningar är eftertraktade beror även på att de är utformade i samarbete med branschen för att möta el-, VS-, ventilations- och kyl- & värmepumpföretagens behov av kompetens. Utbildningarna är på distans och många går på halvfart för att kunna kombineras med arbete. En annan fördel är att de är avgiftsfria och CSN-berättigade.

”De ökade behoven av energieffektivisering i kombination med elektrifieringen gör att det behövs nya kompetenser”

INSUs vd Jens Back ser positivt på dagens besked. Det är mycket arbete och engagemang från företag i branschen i ansökningsprocessen. De ser sina framtida kompetensbehov. Därför är det viktigt för branschen vilka utbildningar som Myndigheten för yrkeshögskolan beviljar.

– De ökade behoven av energieffektivisering i kombination med elektrifieringen gör att det behövs nya kompetenser. Att studera på Yrkeshögskola är ett sätt att bidra och bli en klimathjälte. Det är därför av största vikt att vi och andra anordnare inom yrkeshögskolan får chansen att skapa och genomföra utbildningar för de kompetenser samhället behöver. En lågkonjunktur är dessutom ett gyllene tillfälle att möjliggöra för människor att utbilda sig för framtiden, säger Jens Back.

Ansökan till INSU yrkeshögskola öppnar 1 februari.

Pressmeddalnde och bilder.