Generic filters
Exact matches only

Johan fick jobb som kyl- och värmepumptekniker direkt efter utbildningen

Minns du artikeln om blivande kyl- och värmepumpteknikern Johan Andersson i tidningen Kyla & Värme nr.5 2022? I december tog han examen på yrkeshögskolan, klarade INCERTs certfieringsprov och fick jobb direkt. Sedan januari 2023 kan han stolt titulera sig certifierad kyl- och värmepumptekniker. Så här säger han om utbildningen och yrket.

Certifierad kyl- och värmepumptekniker är en eftertraktad titel på arbetsmarknaden. För Johan innebar studierna att han hade en anställning klar på Caverion redan innan han slutat skolan. Det tyder på att han var en duktig studerande i en bransch som går bra.

LIA – Lärande i arbete

Att Johan var duktig och intresserad att lära, kunde hans kollegor på Caverion konstatera när han gjorde sin LIA (Lärande I Arbete) där. Av de i klassen som klarade sin certifiering fick många anställning på företagen där de gjorde sin LIA, berättar Johan. LIA- perioderna är bra för både de studerande och för företagen. Under LIA-perioderna får man chansen att lära känna varandra. Den studerande får känna in företagets kultur och arbetssätt. Arbetsgivaren får möjlighet att se om personen passar in i företaget och arbetsuppgifterna. En perfekt rekryteringsmatch.

”Just nu vill jag fokusera på att bli en duktig
kyl- och värmepumptekniker”

– Behovet av kyltekniker är stort. Det verkar vara en bransch som fortsätter att gå uppåt, säger Johan. Kylbranschen är bred och det finns många utvecklingsmöjligheter. Mycket låter intressant men jag har inte tänkt så mycket på vilket håll jag vill gå åt framöver. Just nu vill jag fokusera på att bli en duktig kyl- och värmepumptekniker och jobba några år med felsökning och installationer. När jag känner mig trygg i min roll kanske jag vill bredda mig.

Nytta av utbildningen

– Jag har väldigt stor nytta av alla kyla- och el kurser vi hade under utbildningen. Även grundkursen i ventilation har jag haft nytta av, eftersom ventilationssystemen ofta hänger ihop med kyla i större anläggningar. Det är otroligt många gånger som det inte är fel på värmepumpen i sig. I stället kan man härleda felet till ventilationssystemet. Det kan vara filter som är igensatta eller en fläkt som går dåligt som gör att luftflödet blir för lågt.

– Det kan även vara fel i någon extern styrning som gör att systemet inte kallar på kyla och därmed startar inte pumpen. Det finns en uppsjö av saker som kan vara fel mer än pumpen. Det innebär att ju mer allsidig man är i sin kunskap kring systemen runt en kylmaskin, desto större chans har man att lösa problemen, säger Johan.

”Vi har fortfarande mycket att lära”

Johan försöker att hålla kontakten med så många som möjligt i klassen. – Jag tycker det är kul att se hur det går för alla. Vi kan även ha nytta av varandras hjälp om vi stöter på ett problem där man själv inte kommer på lösningen. Vi är ju alla nya i vårt yrke och har fortfarande mycket att lära av både varandra, våra kollegor på jobbet och genom vidareutbildning, avslutar Johan.

Tips till dig som vill söka till utbildningen

Tips till dig som funderar på att söka till utbildningen kyl- och värmepumptekniker. Gillar du teknik, teoretiska och praktiska lösningar samt vill ha ett rörligt jobb, då är kyl- och värmepumptekniker något för dig. I utbildningen varvas teori med praktik.

Läs mer om utbildningen >>

Se filmen ”En dag med en Kyl- och värmepumptekniker >>