Search
Generic filters
Exact matches only

Guldtjej satsar på ingenjörs-yrket

Envishet har tagit Josefin Dahlander dit hon är idag. Med utbildning till vvs-montör och ett SM-guld i ishockey i bagaget väljer hon nu att ta näst steg. I höst startar hon sin utbildning till VVS ingenjör.

 

Vi backar bandet till mitten av 90-talet. Så fort Josefin kunde gå, snördes skridskorna på och hon bara älskade att åka fram och tillbaka i kanten av isbanan när hennes bonusmorfar tränade bandylaget. Ungdomsåren präglades av hård träning i ishockey, fotboll och innebandy. När det var dags att tänka på ett yrke, kunde hon bara formulera ett; hockeyproffs.

Elitsatsningen gick hem. 2011 vann Josefins lag SM-guld. – Jag gick på ishockeygymnasium i Huddinge. Där tränade vi tre gånger per dag. Men ganska snart insåg jag att jag helt enkelt inte hann med både träning och studier.

 

Jag valde en praktisk utbildning

I samma veva som Josefin insåg hur svårt det var att kunna leva på ishockeyn, valde hon att starta på VVS- och Fastighetsprogrammet. Att det blev just VVS var nog mest en slump. Josefin valde en praktisk utbildning som garanterade henne jobb efter studierna.

– En klar bild av vad en VVS-montör arbetade med hade jag inte. Tvärtom delade jag de förutfattade meningar som finns om yrket. Ofta när jag berättar vad jag arbetar med möts jag av kommentaren; Jaha, du arbetar med skit varje dag! Inget kunde vara mer fel. Det är väldigt sällan som vi rensar stopp i wc-stolar.

 

Från sprinklermontör till VVS

Efter gymnasiet arbetade Josefin några år som sprinklermontör. Det ledde sedan vidare till en anställning som VVS-montör på Caverion. På Caverion arbetar hon idag tillsammans med tio arbetskamrater på serviceavdelningen.

– Jag trivs väldigt bra på mitt jobb. Det beror på att jag har trevliga arbetskamrater, men ännu viktigare är att jag har ett varierande jobb. Det finns ingen dag som är den andra lik. Och det passar mig.

 

Snyggt svetsarbete

Josefin servar fastigheter som tillhör Kommun och Landsting. Arbetet är fritt och kreativt. Hon åker oftast ensam på jobben, men det finns alltid supporthjälp ett telefonsamtal bort. Det är väldigt varierade arbetsuppgifter; från att byta en blandare till att göra större underhållsarbeten på en panncentral. På just panncentralen utförde Josefin sitt roligaste jobb hittills.

– Det var utmanande att byta en växlare på en undercentral. Jag har inget emot att smutsa ned mig och det är roligare att göra något som ligger utanför de ordinarie uppgifterna. Bland annat svetsade jag samman rör i lite större dimensioner, 114 mm. Det kändes extra bra när besiktningsmannen utbrast att han aldrig hade sett så snyggt svetsarbete. Då kunde man sträcka lite på sig.

 

Högre studier i höst

Josefin kände att det var dags att utbilda sig vidare. För att ha behörighet till högre studier började hon med att läsa in Matematik 2. Det är inte hennes favoritämne, men ”det går om man bara bestämmer sig”. Nu till hösten börjar VVS-ingenjörstudierna. Arbetsgivaren har sagt att de inte räknar med att Josefin kan arbeta så mycket, samtidigt som hon studerar. Josefin själv säger att hon ska jobba 1-3 dagar i veckan. Oavsett hur det blir med den saken, känner hon att det är väldigt skönt att få så bra stöttning från sin arbetsgivare. Caverion erbjuder tjänstledighet om hon vill och hon är självklart välkommen att utföra sin praktikperiod i företaget.

– Jag tror att det är en styrka att jag har arbetat i ”verkligheten” några år. Jag förstår vad man kan och inte kan göra i en CAD-ritning. Ibland får man korkade ritningar. Själv har man en annan idé som kan vara både smartare och med större energibesparing.

 

VVS-montör Josefine Dahlander

“Josefins tips till dig som vill arbeta som VVS-montör: –Visa dig intresserad. Var fokuserad. Ställ frågor. För när arbetsgivaren frågar oss vilken praktikant som bör anställas. Väljer man inte den som stått och glott i telefonen, utan den som har visat intresse.”

 

Kul att bidra med idéer och påverka helheten i ett projekt

Josefin säger att hon trivs väldigt bra i installationsbranschen.

– Det ska verkligen bli kul att få följa ett projekt från idé, genom ritningsstadiet, projektering och till färdig installation. Att se helheten och att få vara med och påverka… det är nog det som jag lockas av.

På frågan om drömprojekt säger Josefin:

– Det skulle vara häftigt att arbeta som VVS:are i Australien. Man kan tjäna bra med pengar där, speciellt på de avlägsna platserna. Men det finns ju så mycket livsfarliga spindlar och ormar där, det går ju bara inte!