Generic filters
Exact matches only

Livesända utbildningar är här för att stanna

Kursledare Svante Villman kliver in i studion i Katrineholm. Klockan är strax före åtta på morgonen och snart är det dags att möta kursdeltagarna som anmält sig till ”Livekurs – Grundläggande teoretisk kylteknik ”. En efter en kliver deltagarna in i det digitala klassrummet på Teams.  De kommer från hela landet, Luleå, Falun, Göteborg, Visby, Malmö och Stockholm. Till den här kursen är längsta resvägen till närmaste dator eller surfplatta med internetuppkoppling.

Det som förut var självklart måste nu få nya lösningar

Pandemin vände upp och ner på allas vår vardag. Det som förut var självklart måste nu få nya lösningar. På INSU insåg vi snabbt att för att kunna säkerställa certifieringar och kompetensutveckling i branschen måste vi se över vilka kurser som skulle kunna göras om och genomföras digitalt. Inom kyl- och värmepumpteknik valdes ”Grundläggande teoretisk kylteknik” och ”Förnyat kylcertifikat”. Även kurser inom solceller, laddning av elfordon, arbetsmiljö, entreprenadjuridik, BAS-P och BAS-U omarbetades. Över 20 olika kurser gjordes om för att kunna sändas live via webben.

– Grundläggande teoretisk kylteknik har fungerat bra att genomföra som livekurs via webben, säger kursledare Svante Villman. Tekniken fungerar bra då de flesta numera har fungerade uppkoppling till nätet.

Livekurs vs På plats

Tiderna för våra Livekursdagar är ungefär de samma som när vi har utbildningarna på plats. Varje lektionspass är cirka en timme. Sen har vi paus i form av en bensträckare eller någon övningsuppgift de får göra själva. De får även hemuppgifter mellan de tre kursdagarna.

– Under lektionerna är det fritt att ställa frågor och diskutera. Deltagarna är lite mer försiktiga att ställa frågor på livekurserna via webben jämfört med när de är på plats. Fast vi märker att alla har blivit mycket vanare vid det digitala på grund av pandemin, fortsätter Villman.

– Visst skulle jag vilja ha kursdeltagarna på plats för att de ska få ”känna och klämma” på komponenter och verktyg ibland. Fast det fungerar även bra att visa bilder och ge förklaringar så de får motsvarande kunskaper som om de vore i våra fysiska utbildningslokaler, säger Villman.

Distans fortsätter vara en efterfrågad utbildningsform

Lars Rönngren är kursledare på INSUs livekurs ”Kurs inför förnyat kylcertifikat”. En kurs de flesta går innan dom gör INCERTs prov för förnyat kylcertifikat.

– Eftersom du måste ha ett giltigt kylcertifikat för att arbeta med kyla var det viktigt för INSU att snabbt erbjuda den kursen på distans under pandemin. Många ville inte gå utbildning på plats under perioden då smittan var som värst, berättar Lars Rönngren. Kursen fungerar bra som livekurs. Största skillnaden är att det är lite svårare att få igång en dialog med och mellan deltagarna, säger Rönngren.

Framtidsmässigt tror både Svante Villman och Lars Rönngren att livesända utbildningar på webben är här för att stanna. Det är stor vinning för många att inte behöva resa och vara hemifrån. De sparar tid och pengar och har lättare att passa in kursdagar i sin kalender när de kan vara på hemmaplan.

Liveutbildning på webben kommer inte att ersätta utbildningar som genomförs på plats. De är ett alternativ som dagens kunder efterfrågar, är Villman och Rönngren överens om.

INSU erbjuder och utvecklar ständigt sina lärarledda Livekurser via webben. Här kan se och boka de kurser vi erbjuder idag!